-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

06.07.2022 / 16:15 Muzika i Film - Od 20. jula

Na drugom izdanju 'Open City Mostar' više od 40 izvođača iz BiH i regije

Na drugom izdanju 'Open City Mostar' više od 40 izvođača iz BiH i regije
Foto: FENA

Ovogodišnje izdanje festivala Open City Mostar održat će se od 20. jula do 4. augusta, a u 16 dana trajanja festivala na sedam lokacija u gradu nastupit će više od 40 izvođača iz Mostara, BiH i regije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je prošlogodišnji festival bio organiziran na vrhunskoj razini te zahvalio Evropskoj uniji što je i ove godine podržala jedan ovakav događaj.

- Ideja festivala je da on traje sljedećih godina i godina i Grad Mostar će vremenom sve više preuzimati inicijativu. Izuzetno je zahtjevna priča, pogotovo u vremenu u kojem se trenutno nalazimo, i uz sve probleme koje imamo ipak se našlo snage i volje da Mostaru ponudimo jedno fino ljeto – naglasio je Kordić na konferenciji za novinare te zahvalio svima koji su bili uključeni u organizaciju festivala.

Voditelj Ureda za komunikacije i glasnogovornik Ureda za komunikacije Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU Ferdinand Koenig zahvalio je svima onima koji su, kako je kazao, zajedno s delegacijom Evropske unije učinili "da ovo drugu godinu zaredom bude realnost".

- Od samo početka festival Open City Mostar je zamišljen ne samo kao proslava kulture, nego također i kao nešto što će rušiti barijere, osigurati nove perspektive, potaknuti nove načine razmišljanja, otvoriti dijalog i podržati saradnju međi ljudima. Prošle godine preko 15 hiljada posjetilaca svih uzrasta iz različitih sredina uživalo je tokom tri sedmice u umjetnosti kulture, muzike, javnih debata, pozorišta i drugih aktivnosti u gradu. Ove godine zajedno s partnerima imamo za cilj da nastavimo i nadogradimo prošlogodišnji uspjeh – kazao je Koenig.

Naglasio je kako festival ove godine nudi različite aktivnosti i događaje među kojima će biti i zanimljiv dječiji program.

- Festival će ove godine ojačavati svoju saradnju s drugim festivalima i kulturnim organizacijama iz grada. Naša nada je da će ovo postati godišnji događaj koji će i dalje promovirati ujedinjujuće vrijednosti kulture i koji će spajati ljude u ovom prekrasnom gradu – poručio je.

Na otvaranju festivala, 20. jula na Hamam stageu nastupit će Mostar Rock School Akademski odjel i SARS, a tokom trajanja festivala posjetioce će, između ostalih, zabavljati Mostar sevdah reunion, Letu štuku, Ajs Nigrutin, Zoster, Neno Belan, Elemental, Psihomodo Pop, Bolero i mnogi drugi. Dječiji program će biti upriličen 24. i 31. jula.

Inicijatori organizacije ove manifestacije su Mostar Rock škola i članovi Kluba 27 – Muzičkog centra Pavarotti, a partneri projekta Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Grad Mostar.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo