8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

06.07.2022 / 13:30 Zanimljivosti - Semir Osmanagić

Tereni u Visokom će postati centar regionalnog tenisa

Tereni u Visokom će postati centar regionalnog tenisa
Foto: FB

Zahvaljujući osnivaču Fondacije “Bosanska piramida Sunca” Semiru Osmanagiću i najboljem teniseru svih vremena Novaku Đokoviću, Bosna i Hercegovina će uskoro biti bogatija za dva vrhunska teniska terena u Visokom.

Naime, 13. jula u parku “Ravne 2” u “Dolini piramida” u Visokom bit će otvoreni vrhunski teniski tereni. Jedan teren će imati tvrdu podlogu, a drugi zemljanu, odnosno takozvanu šljaku.

Kako je Osmanagić rekao na današnjoj konferenciji za medije u Olimpijskom komitetu BiH, koji je uz Teniski savez BiH jedan od partnera projekta, na svečanom otvorenju će biti odigran niz teniskih mečeva.

Započet će mlade teniske nade iz brojnih bh. klubova, a egzibicione mečeve odigrat će Đoković, slovenski reprezentativac Aljaž Bedene, Hrvat Ivan Dodig, te bh. teniser Aldin Šetkić.

- Tereni uz svu prateću infrastrukturu postat će centar regionalnog tenisa. Poznato je da Novak često dolazi u BiH, odnosno Visoko gdje ostane par dana. Sa ovim terenima, vrhunskom teretanom i smještajnim kapacitetima sada može ostati desetak – petnaest dana i obaviti pripreme u Visokom. Zamislite kakvu će to poruku poslati svijetu i regionu i koliko će privući mališana da se bave ovim sportom. Kada je trenirao u centu "Safet Zajko", u lokalne klubove se odmah prijavilo oko 200 mališana – objasnio je Osmanagić.

Kako je kazao, sa Đokovićem je već razgovarao o osnivanju akademije tenisa u BiH. Srbijanac već ima jednu akademiju u Beogradu, gdje mlade srbijanske nade treniraju na petnaestak terena, a postoji intencija da se nešto slično uradi i u Visokom. Moguća je izgradnja dodatne prateće infrastrukture, kao i novih teniskih terena što bi dodatno obogatilo cijelu ponudu.

Manifestaciju otvorenja terena 13. jula pratit će bogat kulturno – umjetnički program, a dan poslije na programu je basket tri na tri sa bh. košarkašima Jusufom Nurkićem, Džananom Musom, te bivšim NBA igračem Mirzom Teletovićem, koji će tog dana radost podijeliti sa mališanima iz domova za djecu bez roditeljskog staranja iz nekoliko bh. gradova.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Milanko Mučibabić ističe da su ovakvi projekti promocija Bosne i Hercegovine, te da će OK BiH uvijek podržavati takve incijative. Podvukao je da je u sportskim strukturama u BiH najbitnije zajedništvo, jer jedino tako se može doći do uspjeha.

Predsjednik Teniskog saveza BiH Miodrag Marković ističe da će tereni u Visokom, kao i dolazak Đokovića, imati ogroman efekat na razvoj ovog sporta u BiH.

- Tenis u BiH svake godine napreduje. Davis kup reprezentacije je 29. u svijetu. Poželio bih što brži oporavak Damiru Džumhuru koji je mnogo učinio za bh. tenis. Savez će uvijek pomagati koliko god može ovaj projekt u Visokom, a sve u cilju razvoja tenisa u BiH – kazao je Marković.

Osmanagić dodaje da će tereni u Visokom koštat oko pola miliona KM, mnogo više nego što je inicijalno planirano jer se ispod terena nalaze podzemne vode što je otežalo izgradnju terena. Navodi da je u planu organizacija teniskog turnira “Pyramyd cup”, te da će vrhunskim teniserima biti ponuđeno da besplatno borave u kompleksu i treniraju sa Đokovićem.

- Zamislite da dođu Tsitsipas ili Medvedev i petnaestak dana treniraju sa Đokovićem. To je nešto što bi odjeknulo u svijetu. Također, želimo da ove terene redovno koriste i najmlađi i uče od najvećih. Sve to bi imalo težinu kao turistička promocija BiH – zaključio je Osmanagić.

Manifestaciju otvorenja terena u Visokom 13. jula prenosit će brojni domaći, regionalni ali i svjetski mediji. Bitno je napomenuti da je finansijska konstrukcija ovog projekta zatvorena je bez da je bilo koji nivo vlasti u BiH prepoznao značaj projekta i pomogao njegovu organizaciju na finansijski ili bilo koji drugi način.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo