11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

04.07.2022 / 13:48 Svijet - Francuski predsjednik

Macron rekonstruisao Vladu

Macron rekonstruisao Vladu
Foto: Vijesti.ba
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je rekonstruisao svoju vladu u potrazi za novim početkom svog drugog mandata, nakon neuspjeha u osvajanju parlamentarne većine prošlog mjeseca.

Iako je konačno popustio pod pritiskom javnosti smijenivši Damiena Abada, ministra za solidarnost i osobe sa invaliditetom koji se suočavao s istragom za silovanje, malo je bilo znakova velike obnove koja bi mogla preokrenuti Macronovu sudbinu.

Ova promjena u vladi Francuske u ponedjeljak donijela je neka nova lica, uključujući Abadovu zamjenu, šefa francuskog Crvenog križa Jean-Christophea Combea i doktora hitne pomoći Francoisa Brauna za ministra zdravstva, javlja AFP.

Glavni ekonomist OECD-a Laurence Boone imenovan je ministrom evropskih poslova, zamijenivši Macronovog lojalistu Clementa Beaunea koji je poznat javnosti po verbalnom obračunu sa zagovornicima Brexita. Beaune je premješten u ministarstvo saobraćaja.

Ostala mjesta u kabinetu od 41 člana većinom su pripala političarima iz različitih frakcija u Macronovu taboru. Ministri vanjskih poslova, finansija i odbrane ostali su na svojim mjestima.

Christophe Bechu, gradonačelnik Angersa, grada i upravnog središta departmana Maine-et-Loire, i blizak saveznik bivšeg premijera Edouarda Philippea, imenovan je ministrom okoliša. Njega je predsjednik dugo zagovarao kao glavni prioritet za sljedećih pet godina.

- To je poruka vojnicima: lojalnost će biti nagrađena. Gledajući unaprijed u nadolazeće mjesece, kada će se glasanje o novim zakonima vjerovatno svesti na samo nekoliko glasova - objavio je Frederic Says, politički komentator televizijske kuće France Culture, na scvom Twitteru.

Prvi test za novu vladu bit će 6. jula, kada će premijerka Elisabeth Borne predstaviti svoju politiku pred parlamentom.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo