9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

04.07.2022 / 12:23 Politika - Predao liste

Ramić: Pokret za državu najznačajnija koalicija u BiH

Ramić: Pokret za državu najznačajnija koalicija u BiH
Foto: N1
Posljednjeg dana za podnošenje listi za učešće na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini, Edin Ramić je predao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH liste uime Koalicije “Pokret za državu”, koju čine deset stranaka, za područje RS.

Stranke Koalicije imaju kandidate u devet izbornih jedinica - za Narodnu skupštinu RS-a, za potpredsjednika RS-a, kao i kandidate na državnom nivou koji će nastupiti na listi Stranke demokratske akcije (SDA).

- S obzirom na to da ne možemo biti u koaliciji u jednom entitetu, a ne biti u drugom, članice Pokreta su dale kandidate za državni nivo - kazao je Ramić novinarima nakon predaje listi CIK-u.

Ramić, kadar SDA, smatra da je “Pokret za državu” jedna od najznačajnijih izbornih koalicija u BiH, najmultietničkija, kako je naveo, te je kao takva našla zajednički interes i među kandidatima, dala potpuno nova lica, kao i iskusnije kadrove, što će, prema očekivanjima, sve skupa rezultirati mobilizacijom bh. glasača širom svijeta i povratnika u RS, odnosno Koaliciji omogućiti značajniji kapacitet u Narodnoj skupštini RS-a da bi se mogla boriti za interese povratnika i za normalizaciju političkih odnosa u tom entitetu.

Zamoljen da komentira probleme u registraciji glasača iz dijaspore, Ramić odgovara da su to problemi više tehničke prirode zbog softvera za online prijave, ali i da se nada otklanjanju teškoća. Ohrabruje što je u posljednjih 15-ak dana ipak bilo značajniji broj prijava u odnosu na prije, izjavio je također.

- Nadam se da ćemo za područje entiteta Republika Srpska makar uduplati broj prijava u odnosu na ranije izbore – Ramićeve su riječi.

Kandidaturu Vojina Mijatovića je prokomentirao riječima da je on kandidat iste koalicije koja je dala i kandidata Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, tako da je SDP dio koalicije “Pokret za državu” za područje RS-a, dok neke stranke koje su podržale Mijatovića nisu članice te koalicije.

Većina članova Kolacije ga, dakle, smatra svojim kandidatom, kazao je između ostalog Ramić.

Po njegovim daljnjim navodima, još je rano da stranke iznose zvanične stavove u vezi s tim jer “sva priča oko Mijatovićeve kandidature je započela zapravo u dijaspori, gdje su je tražili naši ljudi”.

Nije rekao da li Stranka demokratske akcije podržava ili ne podržava tu kandidaturu, već da će kasnije dati njen stav, ali u svakom slučaju Ramić smatra da je Mijatovićeva kandidatura dobrodošla kako bi mobilisala ljude vani i zapravo pokazala da li oni traže neka nova lica na političkoj sceni ili je to izgovor zašto se ne registriraju.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo