04.07.2022 / 08:13 Politika - Osvrt

Je li konačno na pomolu nova politika Dragana Čovića

Je li konačno na pomolu nova politika Dragana Čovića
Foto: Vijesti.ba
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović u intervjuu za Fenu je 'priznao' kako je vrlo često njegovo ime i način na koji je vodio politiku, dovodio do toga da su bošnjački birači usmjeravali svoje glasove tamo gdje su mu nanosili najviše štete.

- Kandidaturom Borjane Krišto željeli smo donijeti jedno osvježenje, relaksirati odnose u predizbornom vremenu, te poslati poruku i bošnjačkom narodu, koji po četvrti put usmjeravanjem svojih glasova dolazi u poziciju birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH, da to nije dobro i da to ne rade, izjavio je Čović i naglasio kako je vrlo često argument za takvo ponašanje bošnjačke strane bio upravo „naš zajednički izričaj, tvrdoća u pregovaranju, personificirani kroz moje ime i političko djelovanje“.

Čoviću se može vjerovati ili ne, no njegov istup ipak je vrijedan poštovanja.

- Mi moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda i moja odluka da se ne kandidiram je moj doprinos tomu, svojevrsna poruka dobre volje, poručio je Čović.

Relaksiranje odnosa je zaista prijeko potrebno i ovakav potez je korak u tom smjeru. Dakako, i s druge strane se očekuje da se poštuje nesporna činjenica da će iza Borjane Krišto stati 12 hrvatskih političkih stranaka koje su izraz većinske volje tog naroda.

Dragan Čović je u istom intervjuu poručio kako nakon izbora očekuje brzu uspostavu vlasti na svim razinama. Da bi se u tom pravcu mogao i lično angažirati govore i informacije da se lider HDZ-a vidi na poziciji prvog čovjeka Vijeća ministara BiH.

Naime, ta pozicija u naredne četiri godine bi trebala da pripadne predstavnicima hrvatskog naroda. Trenutno je predsjedavajući Zoran Tegeltija, prije njega dužnost je obnašao Denis Zvizdić koji je na toj poziciji naslijedio Vjekoslava Bevandu. Podsjetimo, VM koje je vodio Bevanda formirano je tek 17 mjeseci nakon izbora održanih 2010. godine zbog tadašnje namjere SDP-a da na poziciju predsjedavajućeg instalira nekog od svojih kadrova.

Poučeni takvim iskustvom, za vjerovati je da političkim opcijama koje budu u prilici formirati vlast nakon izbora, takvi eksperimetni više neće padati na pamet.


D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo