9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

03.07.2022 / 21:31 Rat u Ukrajini - Bayraktar TB2

Ukrajinski dronovi sve neefikasniji, Rusija ima rješenje

Ukrajinski dronovi sve neefikasniji, Rusija ima rješenje
Foto: Agencije

U prvim danima rata u Ukrajini, dronovi su se pojavili kao neočekivani izvor pobjede protiv ruskih snaga.

Priče o uspjehu dominirale su mnoštvom vijesti, prikazane na više video klipova široko distribuiranih na društvenim mrežama i prikazivale su ukrajinske dronove kako usporavaju rusko napredovanje.

Ukrajinske ad-hoc zračne snage dronova, od malih potrošačkih dronova koji se obično koriste za osmatranje do čuvenih dronova Bayraktar TB2 turskog dizajna, zaslužne su za uništavanje Putinovih tenkova i oklopnjaka, piše Business Insider.

Ali Rusija je naučila dosta iz poniženja u prvim mjesecima invazije. Stručnjaci su za Insider rekli da čudesni dronovi postaju sve neefikasniji jer je Rusija poboljšala svoje odbrambene sisteme i obara i ometa mnoge ukrajinske bespilotne letjelice.

- Ono što se sada dešava je da su rusko digitalno ratovanje i protivvazdušna odbrana postali bolje organizovani i bolje opremljeni u poređenju sa ranijim mjesecima rata - rekao je Samjuel Bendet, analitičar i stručnjak za bespilotne i robotske vojne sisteme, u Centru za pomorsku analizu.

Ruske snage koriste radare za rano upozoravanje da identifikuju dronove i sisteme za elektronsko ratovanje kako bi ometali i poremetili njihovu komunikaciju, rekao je Bendet.

Bolje organizovana kopnena protivvazdušna odbrana

Oni također koriste različito oružje poput mitraljeza i sistema protivvazdušne odbrane, kao što je raketni sistem Tor, da obaraju dronove.

Nedavni snimci ruskog Ministarstva odbrane prikazuju sistem elektronskog ratovanja Krasukha-S4 u akciji, kako vadi ukrajinski dron.

Prema Marku Cancianu, analitičaru Centra za strateške i međunarodne studije, Ukrajina je ranije bila u stanju da koristi dronove tako efikasno jer Rusija nije organizirala svoje odbrambene sisteme.

- Dronovi su mogli da odigraju takvu ulogu jer su Rusi bili spori sa uspostavljanjem sistema protivvazdušne odbrane. Oni su bili spori u uspostavljanju operacije kombinovanog naoružanja koju je zahtijevala njihova doktrina - rekao je.

Rusija je bolje organizovala i pozicionirala svoju kopnenu protivvazdušnu odbranu u regionu Donbasa, gdje se fokus rata pomjerio.

Ukrajinske snage sada ograničavaju upotrebu dronova jer ih ruske trupe lakše osujećuju, a gubitak dronova može biti skup.

Dok dronovi za jednokratnu upotrebu kao što su Switchblade i Phoenix Ghost koštaju po nekoliko hiljada dolara, TB2 dronovi mogu koštati između jednog i dva miliona dolara.

Ukrajina je dobila oko 50 dronova TB2 od turske oružane kompanije Baykar od početka ruske invazije.

Nemilosrdno efikasni u prvim danima rata, TB2 je počela da obara Rusija, a ukrajinska vojska smanjuje njihovu upotrebu.

Nedavno su se pojavili izvještaji da SAD planira prodati Ukrajini američke dronove General Atomics MQ-1C Grey Eagle, koji imaju veće sposobnosti od TB2.

Bespilotne letjelice

Međutim, dva neimenovana pilota ukrajinske ratne avijacije izjavila su za The War Zone da se ne zalažu za dronove zbog njihove visoke cijene od 10 miliona dolara, jer će vjerovatno biti oboreni u svojoj prvoj misiji.

Prema Cancianu, ruska protuzračna odbrana je skoro u potpunosti kratka, a rakete srednjeg dometa i dronovi su posebno ranjivi jer lete nisko i sporo.

- Ukrajinski piloti s kojima sam razgovarao kažu da je zbog toga uloga dronova sada ograničena - rekao je.

Umjesto toga, ukrajinske snage su se zalagale za moderne borbene avione svojih zapadnih saveznika.

Dok ukrajinske bespilotne letjelice postaju sve manje učinkovite u ovoj novoj fazi rata, Rusija koristi isto toliko, ako ne i više njihovih dronova, posebno za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije - rekao je stručnjak Bendet.

Ukrajincima nedostaje oružje da ih obore, a jedan vojnik je za The Sunday Times rekao: "Ne možemo vidjeti ruske bespilotne letjelice, ali oni mogu vidjeti nas. Jedino što možemo je sakriti ih."

- Pokušavaju zarobiti Ukrajince u džepovima oko određenih gradova i mjesta i samo pokušavaju potisnuti i usitniti ukrajinsku odbranu općenito. Dronovi igraju ključnu ulogu u pružanju obavještajnih, nadzornih, izviđačkih sposobnosti Rusima kako bi mogli izvoditi napade sa zemlje i iz vazduha - rekao je Bendet.

- Dakle, vidjet ćemo bespilotne letjelice na ruskoj strani, pod pretpostavkom da će napredovanje vjerovatno biti još važnije, pod pretpostavkom da se rat nastavi kao što je sada.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo