6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

03.07.2022 / 20:00 BiH - Goražde

Reis Kavazović: Okrenuti se vrijednostima koje su oduvijek naše

Reis Kavazović: Okrenuti se vrijednostima koje su oduvijek naše
Foto: Agencije
Novoizgrađena džamija na Turskoj ravni u Goraždu danas je svečano otvorena u okviru manifestacije „Dani Husein-ef. Đoze“.

Svečanosti je prisustvovao i prisutnim vjernicima se obratio reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović je ovom prilikom govorio o vizionarskom radu ef. Đoze, naglasivši i da je borba Bošnjaka uvijek bila borba za vrijednosti.

- Mi smo uvijek željeli biti ono što čovjek treba da bude. Čovjek koji živi ovodunjalučki život svjestan svog položaja, čovjek čije lice je okrenuto Bogu, koji nas je stvorio, koji nas uzdržava, koji nas je poučio šta su vrijednosti, objavio ih Poslaniku Muhamed, a.s., koji nas je učio da je najveća vrijednost na ovom svijetu živjeti s braćom i sestrama u miru, raditi za ovaj svijet kao da ćemo na njemu vječno ostati, biti graditelji a ne rušitelji, a spremati se za onaj svijet kao da je on sutra - kazao je reisul-ulema.

Naša zajednica je zajednica budućnosti, dodao je reisul-ulema.

- Mi nismo narod koji ne gleda u prošlost. Pamtimo ono što nam se dogodilo, ali Bog ne želi da ostanemo u toj prošlosti, zato nam kaže pogledajte šta ste za sutra pripremili. To naše sutra je ono prema čemu treba naše lice, duša i tijelo biti okrenuto - istaknuo je reisul-ulema Kavazović.

Naglasio je da je pitanje opstanka Bošnjaka na ovim područjima kako fizičko, tako i moralno pitanje.

- Kod Bošnjaka nikada nije bilo upitno ko oni jesu, što oni jesu i za kakve se vrijednosti zalažu. Naš narod je uvijek znao razlikovati i zalagati se za ono što je obrazli, za ono što je stvarna vrijednost. Tako su nas učili naše majke, očevi, djedovi, naša ulema, a i naš Husein-ef. Đozo. Zato, nemojte da osvanemo jednog jutra da ne znamo ko smo ni što smo, ni čemu su nas učili očevi, djedovi, efendije, vjeroučitelji, zbog jedne male šake ljudi koji bi da pobrišu ono što je Dragi Bog postavio među ljudima. Mi ne trebamo žudjeti za vrijednostima koje se nameću u ovom vremenu, nego se moramo okrenuti vrijednostima koje su oduvijek bile naše - naglasio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović

Okupljenim vjernicima su se također obratili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, imam džemata Hajrudin-ef. Suljagić, hafiz Ahmedin Bećirspahić i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća.

Džamiju su sopstvenim sredstvima gradile džematlije, a najzaslužnijima su tim povodom danas uručene vakufname.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo