17°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

03.07.2022 / 13:16 Politika - Podrška Bećiroviću

Konvencija opozicije na Ilidži: Obratili se lideri stranaka

Konvencija opozicije na Ilidži: Obratili se lideri stranaka
Foto: Vijesti.ba
U hotelu Hills na Ilidži u toku je zajednička Konvencija opozicionih stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića iz SDP-a za člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je da je Denis Bećirović pobjednički kandidat i čovjek koji mora drugi put pobijediti da bi dobio mandat u Predsjedništvu.

- Okupili smo se oko zajedničkog kandidata, odlučni da mijenjamo sistem, da mijenjamo stanje, odlučni da za BiH svane novi dan, rekao je Nikšić.  

Dodao je da gađanima žele poručiti da će Bosna i Hercegovina opstati, a da su garant za to predsjednici opozicionih stranaka koji su potisnuli vlastite interese.

- Naša iskrenost i odlučnost predočeni su u podršku budućem članu Predsjedništva Denisu Bećiroviću. Zašto? Zato što će on zaista biti član Predsjedništva u ime svih građana i građanki BiH. Zato što s njim nema kompromisa kada je u pitanju Ustav BiH. Zato želim poručiti svakom biraču. Ovaj put, u oktobru, glasaš kao da cijeli tvoj svijet zavisi od tebe. Ovaj put glasaš za spas svoje Bosne i Hercegovine. Dragi prijatelji u oktobru ćemo im jasno reći, kako im nikada nećemo oprostiti stotine hiljada naše djece koji su zbog njihove politike, kriminala i korupcije napustili našu zemlju, svoje roditelje, prijatelje, rekao je Nikšić.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručio da je ovo historijska prilika, da se nakon 20 godina i nakon Alijanse za promjene koju je neko uništio iz svoje sujete napravi rezultat koji će od Bosne i Hercegovine učiniti zemlju mira, stabilnosti, snage i mudrosti.

- Reći ću Denisu, neće se naljutiti što sam na javnom mjestu na ti, kakav predsjednik treba da bude i kakav ne smije biti. Mora biti predsjednik koji će u politiku vratiti riječ. Mora biti predsjednik koji će toj funkciji, časnoj funkciji, vratiti dostojanstvo. Nemoj biti predsjednik koji ćeš dijeliti svoj narod i njegov patriotizam na prvi red do kičme, pa na kičmu, pored kičme i tako dalje. Nemoj biti predsjednik koji će zavađati svoje, pa ostale ljude. Nemoj biti predsjednik koji će montirati procese uspješnim ljudima ili onim koji su mu rivali. Nemoj biti silnik i nemoj krasti izbore tako su do sada pobjeđivali, rekao je Radončić i dodao:

- Ja sam ovdje siguran da smo se mi danas okupili, ne samo da damo podršku budućem predsjedniku, nego da damo podršku, što je mnogo mnogo važnije, budućoj Bosni i Hercegovini, boljoj, uspješnijoj, moćnijoj. Želim da od Sarajeva napravimo prijestolnicu, pravu. Da okupljamo djecu iz Republike Srpske i iz Hercegovine, da okupljamo Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale. Želimo da imamo predsjednika koji će sve ovo uraditi, a ti to možeš, znaš zbog čega – uz svo obrazovanje, političko zvanje ovdje postoji preduslov koji ti imaš, a tvoj prethodnik nema – ti si dobar čovjek.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković poručio je da je ovo historijski trenutak za BiH I trenutak koji pokazuje da su okupljanja i jedinstva moguća, ali ne ona matematička, ne ona lična, interesna, stranačka, nego suštinska, bosanskohercegovačka okupljanja sa željom da našu domovinu BiH vratimo na pravi kolosijek i da joj zaista istinski pomognemo na putu ka euroatlantskim integracijama.

- U prvom redu želim da se zahvalim svim strankama učesnicama i njihovim rukovodstvima jer se po prvi put istinski desilo da desetak ozbiljnih kandidata za člana Predsjedništva svoje lične interese, svoj ego, svoje stranačke interese zaključaju, stave u fijoke i da se okupimo oko pobjedničkog kandidata dr. Denisa Bećirovića.

Naša odluka da podržimo Denisa u početku bila je čisti racio, racionalna odluka hladne glave u kojoj smo razmišljali o svojoj djeci i svoj djeci u BiH.  Oni su bili razlog zašto smo bili spremni ono što bi možda svakoj stranci donijelo poneki glas više, neku emisiju i nastup više, u konačnici neki mandat više staviti u fijoke i najaviti jednu veliku pobjedu. To je zaista bio čisti racio i jedna hladna politička odluka, rekao je Konaković.

Forto: Okrenut ćemo brod BiH od loših politika, Beograda i Zagreba

Lider Naše stranke Edin Forto danas je na Konvenciji opozicionih stranaka kazao kako je ovo prije tri godine bila nemoguća misija, ali da je Denis Bećirović postao njihov kandidat, što je bilo nemoguće izgovoriti, a danas to punog srca govori.

- BiH je u opasnosti. Odluke o BiH se donose na mjestima gdje se ne bi smjele donositi. Vakum odsustva probosanske politike doveo nas je do toga da se u Evropskom parlamentu zagovara konstitutivnost naroda kao princip organiziranja jedne građanske države – kazao je Forto.

Najavio je da će u naredne četiri godine okrenuti brod BiH od loših politika, Beograda i Zagreba.

- Neće se tamo više donositi odluke o BiH. Okupit ćemo prijatelje i okrenuti BiH tamo gdje pripada u EU i NATO. Denise, ti ćeš prvi a mi ćemo svi za tobom – ujedinjeni za BiH - podvukao je Forto na Konvenciji opozicije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo