3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

02.07.2022 / 17:27 Politika - Izjava predsjednika SBB-a

Radončić: Izetbegović treba ići u Brisel

Radončić: Izetbegović treba ići u Brisel
Foto Vijesti.ba

Nakon najave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će se odazvati sastanku u Briselu na poziv komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyija, oglasio se predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Njegovu izjavu za javnost prenosimo u nastavku:

- Mnogo se polemiše o tome treba li Bakir Izetbegović ići u Brisel na razgovore na najvišem nivou. Kao što sam i ranije smatrao da treba razgovarati i s Vučićem, i s Milanovićem - a bio je odustao pod pritiskom dijela medija i političkih pridika - isto mislim i sada.

Uostalom, Izetbegoviću sam nekoliko puta rekao i u prisustvu uglednih Bošnjaka - a isto sam govorio i u medijima - da za nas Bošnjake od namijenjene nam izolacije, jedino može biti i jeste opasnija naša plašljiva samoizolacija na međunarodnoj i regionalnoj političkoj i diplomatskoj sceni.

Nepotrebni su i štetni ekskluzivistički pregovori “predstavnika tri plemena” za istim stolom, makar on bio i u Briselu. Ali, bilateralni sastanci nemaju alternativu.

Brisel je odveć važan diplomatski centar i veliki centar moći da se glas Bošnjaka ne čuje u prvom licu.

Neka Bakir putuje i razgovara, neka govori šta želi, pa i ono sa čime se drugi, eventualno, ne slažu, a do kada će i s kojim legitimitetom to činiti mogu odlučiti isključivo glasači.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo