28°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

02.07.2022 / 10:17 Politika - Bakir Izetbegović

Komšić nije bio zabrinut kada sam pregovarao u Neumu, nema razloga ni zbog Brisela

Komšić nije bio zabrinut kada sam pregovarao u Neumu, nema razloga ni zbog Brisela
Bakir Izetbegović / FENA
Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na „dobacivanje s tribina“.

Neosnovane i nepotrebne su reakcije na moju odluku da u Briselu razgovaram sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Kao i ranije u više navrata, odbio sam da se razgovori vode u formatu „predstavnika konstitutivnih naroda“.

Sa evropskim komesarom ću razgovarati jedan na jedan, saopćio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kao predsjednik najjače parlamentarne stranke u BiH uvijek ću razgovarati o svim pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine, i sa svima koji mogu imati utjecaj na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ne smatram dobrom politiku samoizolacije i odbijanja razgovora.

Sa evropskim komesarom za proširenje - kojeg nismo birali mi već članice Evropske unije – razgovaraću isključivo o evropskom putu i kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri važna zakona u Parlamentu BiH. Od evropskog komesara ću tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta BiH i iskoristi svoj utjecaj na predstavnike stranaka koje uporno odbijaju da podrže proevropske zakone.

Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o izbornom zakonu u Neumu. Jer, Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima u kojim učestvujem uspješno zaštititi interese Bosne i Hercegovine.

Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na „dobacivanje s tribina“ od strane nedoraslih populista i demagoga, naveo je Izetbegović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo