28°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

02.07.2022 / 08:23 Politika - Njemačka ministrica

Baerbock: RS intenzivira kurs ka otcjepljenju od BiH

Baerbock: RS intenzivira kurs ka otcjepljenju od BiH
Annalena Baerbock / FENA
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ubrzava tempo u raspravi o približavanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Ona smatra da više ne treba gubiti vrijeme, prenosi DW.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock još jednom se izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU. „Ne treba više gubiti vrijeme na integraciji i približavanju. Šest zemalja zapadnog Balkana ne samo što geografski pripadaju srcu Evrope, već i politički", izjavila je Baerbockova nakon razgovora s novom slovenskom ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon sa kojom se sastala u Berlinu.

Ne smije se dozvoliti veći uticaj Rusije na zapadnom Balkanu

"Ne smije postojati niša na Balkanu u kojoj bi se Rusija ili drugi akteri mogli učvrstiti", rekla je Annalena Baerbock. Osim Moskve, veći uticaj na Zapadnom Balkanu pokušava steći i Kina. Tanja Fajon je sa svoje strane istakla podršku Slovenije, koja je članica EU, pristupnim perspektivama šest balkanskih zemalja.

Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina su u različitim fazama približavanja Evropskoj uniji. Sa Srbijom i Crnom Gorom pregovori su već počeli. Sjeverna Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali Bugarska blokira početak pregovora. Kosovo i Bosna i Hercegovina još nemaju status kandidata.

Bosna i Hercegovina najteži slučaj

Što se tiče Bosne i Hercegovine, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kaže da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije gdje se intenzivira kurs Republike Srpske na otcjepljenju od države u cjelini.

Europska unija je nedavno nasamitu u Briselu raspravljala o napretku zemalja zapadnog Balkana. Sastanak je okončan bez ikakvih konkretnih rezultata. Njemački kancelar Olaf Scholz je usprkos tome pružio podršku zemljama regije u EU-integracijama: „Njemačka će podržati aktivnosti zapadno-balkanskih država na njihovom putu u Europsku uniju", rekao je on u Briselu. „Osjećamo se odgovornima za to da te zemlje uspiju u svojim nastojanjima. Zemlje regije konačno moraju dobiti osjećaj da se nagrađuje njihove reformske napore", rekao je Scholz.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo