9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

01.07.2022 / 22:30 Rat u Ukrajini - Von der Leyen

Evropska unija priprema plan za nezavisnost od ruskog plina

Evropska unija priprema plan za nezavisnost od ruskog plina
Foto. Agencije

Evropska komisija najavila je izradu hitnog plana kojem je cilj pomoći zemljama članicama EU da se snađu bez ruskih energenata, javlja Sky News.

 Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) danas je rekla da se radi o inicijativi koja se nastavlja na plan EU da se riješi zavisnosti o ruskom uglju, plinu i nafti te ide ruku pod ruku s ubrzanjem razvoja obnovljivih izvora energije.

- Pripremamo hitne planove za Evropu - rekla je Fon der Lejen u češkom gradu Litomislu, gdje je obilježila početak šestomjesečnog češkog predsjedanja EU.

- Cijene energije su visoke i ljudi sasvim opravdano očekuju od nas da napravimo nešto u vezi s tim - rekla je šefica Evropske komisije.

Rekla je da će plan, koji bi trebao biti dovršen do sredine jula, biti usredotočen na dvije ključne tačke: gdje i kako uštedjeti na energentima "na pametan način" kako bi se smanjila potrebna za ruskim plinom i naftom te podršku zemljama koje su najovisnije o ruskim energentima.

- Treba nam zajednički plan koji će osigurati da energija odnosno plin ide tamo gdje je najviše potreban - rekla je Fon der Lejen.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo