8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

01.07.2022 / 11:25 Rat u Ukrajini - Rat u Ukrajini

Najmanje 18 osoba ubijeno u ruskom raketnom napadu na Odesu

Najmanje 18 osoba ubijeno u ruskom raketnom napadu na Odesu
Foto: Vijesti.ba

U ruskom raketnom napadu na stambenu četvrt u priobalnom gradu Odesi u petak rano ujutro ubijeno je najmanje 18 osoba, među kojima i dvoje djece, javile su ukrajinske vlasti, dan nakon što su se ruske snage povukle sa strateškog otoka u Crnom moru.

Snimak napada prije zore prikazuje spaljene ostatke zgrada u mjestu Serhivka, udaljenom pedesetak kilometara jugozapadno od Odese. Ukrajinski mediji javili su da su projektili pogodili višespratnicu i turistički dio grada.

Zamjenik šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda, Kiril Timošenko, saopćio je da je 18 osoba poginulo, među kojima i dvoje djece. Portparol regionalne vlade Odese, Serhij Bratčuk, saopćio je na aplikaciji poruka Telegram da je još 30 ljudi ranjeno.

Šesnaest od 18 žrtava poginulo je u napadu na stambenu zgradu, saopćili su zvaničnici ukrajinske službe za vanredne situacije.

Zračni udari uslijedili su dan nakon povlačenja ruskih snaga sa Zmijskog otoka, u potezu za koji se očekivalo da će eventualno ublažiti prijetnju za obližnju Odesu. Otok se nalazi u blizini prometne morske rute. Rusija je preuzela kontrolu nad njim u prvim danima rata, u očiglednoj nadi da će ga koristiti kao polaznu tačku za pokretanje napada na Odesu, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo