8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

30.06.2022 / 22:16 Košarka - Kvalifikacije za SP

Slovenija na krilima Luke Dončića razbila selekciju Hrvatske

Slovenija na krilima Luke Dončića razbila selekciju Hrvatske
Foto: Agencije

Košarkaška selekcija Slovenije je u 5. kolu druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo deklasirala Hrvatsku rezultatom 97:69.

 

Poigrali su se Luka Dončić i saigrači s Hrvatskom i doveli je u tešku situaciju uoči posljednjeg kola ove faze, pošto Hrvatima sada prijeti eliminacija iz kvalifikacija, piše SC Sport.

Od starta je dominirao bekovski dvojac Slovenaca Dončić – Goran Dragić, te je već nakon deset minuta igre Slovenija vodila sa ogromnih 33:8.

U nastavku meča su domaći tu prednost održavali i nerijetko povećavali, a na kraju je klupa Slovenije dotukla Hrvatsku u finišu i nanijela joj težak debakl.

Završilo je 97:69, a Dončić je meč okončao sa 21 ubačaj, 10 asistencija i osam skokova. Goran Dragić je dodao 19 koševa uz četiri skoka i tri asistencije, a Majk Tobi (Mike Tobey) je meč okončao sa 16 poena i 13 skokova.

Kod Hrvatske je sa 22 poena, devet skokova i šest asistencija najbolji bio Mario Hezonja, 14 je ubacio Ivica Zubac, a 11 Bojan Bogdanović

Slovenci su osigurali plasman u posljednju fazu kvalifikacija za Mundobasket, a Hrvatska je posljednja na tabeli i sada i ne ovisi samo o sebi. U nedjelju Hrvatska mora pobijediti Finsku kući, te se nadati trijumfu Slovenije nad Švedskom.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo