15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

30.06.2022 / 22:12 Rat u Ukrajini - BBC

Pobjeda Ukrajine na Zmijskom ostrvu je važna za cijeli svijet

Pobjeda Ukrajine na Zmijskom ostrvu je važna za cijeli svijet
Foto. Agencije

Ruske snage povukle su se sa Zmijskog ostrva kod ukrajinske obale u Crnom moru kao znak dobre volje, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane dodajući da potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinci su, s druge strane, nedugo prije te objave saopćili da su pogodili ruske sisteme na ostrvu. BBC piše kakosu se pojavile slike s ostrva na kojima se vidi kako se dim izdiže u zrak pa je rusko saopštenje oko toga da su se povukli kako bi pokazali dobru volju malo nategnuto.

Kako god bilo, piše BBC, povlačenje Rusa sa Zmijskog ostrva je velika pobjeda Ukrajine, koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane.

Zmijsko ostrvo, koje se nalazi manje od 40 km od ukrajinske obale i koji je Rusija napala prvog dana invazije, stekao je svjetsku slavu kada su ukrajinski carinici koji su se ondje nalazili odbili zahtjev ruskog ratnog broda za predaju.

Od prvog dana ruske agresije na Ukrajinu vodi se bitka za Zmijsko ostrvo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo