8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.06.2022 / 20:09 BiH - "Ona, Srebrenica"

27. godišnjica genocida u posebnom fokusu ima ulogu žene u borbi za pravdu

27. godišnjica genocida u posebnom fokusu ima ulogu žene u borbi za pravdu
Foto: Fena

Organizacioni odbor za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone UN-a' Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas su predstavili najavu povodom dženaze i komemoracije 11. jula,...

...a posebna pažnja posvećena je ulozi žena, majki, kćerki i sestara Srebrenice, ali i svih drugih žena koje su dale doprinos borbi za istinu o genocidu.

- Poruka obilježavanja 27. godišnjice genocida je isticanje odgovornosti društva da jasno prizna i oda počast ubijenim i nestalim ženama i djevojkama u genocidu u Srebrenici i širom istočne Bosne. Smatramo to važnim u vremenu negiranja, minimiziranja i opravdavanja genocida. Također, smatramo historijski bitnim da se prizna činjenica da su žene bile dijelom Marša smrti, da su žene bile žrtve prisilnih deportacija i progona po padu Srebrenice. Konačno, kroz ovu poruku napominjemo na ulogu žene u herojskom opstanku enklave Srebrenice, a kasnije u borbi za traganjem za nestalim, svjedočenjem za pravdu, te neumornim djelovanjem koje je dovelo do uspostave Memorijalnog centra u Potočarima - poručuju.

Organizatori ističu da su žene imale i važnu ulogu u procesu identifikacije nestalih, istraživačkom radu o genocidu, procesuiranju odgovornih za genocid, radu Memorijalnog centra i brojnim inicijativama, te da sve one zaslužuju priznanje za neumorni rad u borbi za pravdu.

- Nastavit ćemo ohrabrivati učešće žena u radu Memorijalnog centra, u pričanju naše priče. Učinit ćemo konkretne korake da bismo žene uključili u sve oblike diskusije, istraživanja, saradnje s akademijom - da bi one imale zaslužen prostor da prezentiraju znanje i svoj rad, te takav pristup tražimo od svih naših partnera i saradnika. Osnažit ćemo generacije koje dolaze da se obrazuju i da doprinose sjećanju na genocid u Srebrenici. Uvijek ćemo napominjati na nemjerljiv doprinos pokreta i udruženja koje okupljaju majke i žene Srebrenice trajnoj borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima i Bošnjakinjama Srebrenice. Svakog dana se sjećamo, 11. juli ne zaboravljamo - zaključeno je, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.  

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo