14°C
Mostar 16°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

30.06.2022 / 19:54 Politika - Premijer Slovenije

Golob: NATO i EU ne smiju zaboraviti, stabilna BiH je u našem interesu

Golob: NATO i EU ne smiju zaboraviti, stabilna BiH je u našem interesu
Foto: Agencije

Slovenija će se boriti da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Ni NATO ni Evropska unija ne smiju zaboraviti BiH i mi smo ti koji moramo praviti prvi korak, a ne samo čekati da BiH ispuni naše uslove. Ti su ljudi dovoljno propatili, prošli su rat i mi moramo pokazati inicijativu, napraviti iskorak i pomoći im. Stabilna BiH je u našem interesu, a progresivna BiH je u interesu njenih građana. Vjerujem da te stavove dijelimo i sa Hrvatskom - rekao je premijer Slovenije Robert Golob, prenosi Politički.

Odgovarajući na pitanje Politicki.ba da li će poslati pojačanje EUFOR-u u BiH, Golob je, govoreći pred kraj samita NATO u Madridu, dao neodređen odgovor.

On je istakao da Slovenija ima značajan vojni kontingent u okviru kosovske vojne misije KFOR, te da je dala doprinos u broju vojnika u EUFOR-u.

- Naš vojnik na zapadnom Balkanu može postići puno više nego negdje u dijelu svijeta koji uopće ne poznaje. Imamo vojnike u vašem regionu, te u baltičkim državama. Mislim da smo korisniji na Balkanu - rekao je on.

Golob je istakao i da će se Slovenija snažno boriti da BiH do kraja godine ima kandidatski status.

- Nismo sami. Imamo snažnu podršku Austrije, ali i Hrvatske i niza drugih država. Mislim da je cilj realno ostvariv, uz uslov da EU napravi neke iskorake - rekao je Golob odgovarajući na pitanje Politicki.ba.

(Vijesti.ba / Politički.ba)

Izdvajamo