0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

30.06.2022 / 19:11 Rat u Ukrajini - Joko Widodo

Indonezijski predsjednik: Prenio sam Putinu poruku Zelenskog

Indonezijski predsjednik: Prenio sam Putinu poruku Zelenskog
Foto: Agencije

Indonezijski predsjednik Joko Widodo rekao je da je ruskom čelniku Vladimiru Putinu prenio poruku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Widodo se jučer susreo s ukrajinskim predsjednikom u posjeti Kijevu, a danas je bio u Moskvi na sastanku s Putinom.

- Prenio sam poruku predsjednika Zelenskog predsjedniku Putinu - rekao je Widodo nakon razgovora u Moskvi, piše Reuters.

Nije otkrio šta piše u poruci, ali je dodao da je izrazio "spremnost" da pomogne u pokretanju komunikacije između dvojice čelnika.

Widodo je rekao da će Indonezija nastaviti sarađivati s Rusijom, a Putin je zauzvrat rekao novinarima da je Rusija spremna ispuniti potrebe Indonezije za gnojivima, na čiju su opskrbu uticali rat u Ukrajini i sankcije Zapada.

Indonezijski čelnik aktualni je predsjednik skupine nacija G20 i član krizne grupe Ujedinjenih naroda osnovane za rješavanje prijetnje globalne gladi koja je posljedica rata.

Widodo je pozvao Zelenskog na samit G20 u novembru na Baliju. AFP prenosi kako je ukrajinski predsjednik rekao Widodu da će njegovo prisustvo zavisiti o tome ko će još biti tamo, jer je Rusija članica G20 i stoga bi se očekivalo da Putin prisustvuje.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo