22°C
Mostar 25°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

30.06.2022 / 17:56 Svijet - Zbog neosnovanih optužbi

Kina pokazala zube NATO-u

Kina pokazala zube NATO-u
Foto: Agencije

Kina se u četvrtak obrušila na NATO zbog "neosnovanih optužbi i provokativnih primjedbi" u novom Strateškom konceptu vojnog saveza, pozivajući alijansu da odustane od "zastarjelog hladnoratovskog mentaliteta".

U dokumentu Strateški koncept 2022, nacrtu alijanse za narednu deceniju odobrenom jučer na samitu u Madridu, Kina se optužuje da vodi “politiku prinude” koja ugrožava “interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a”.

“Dokument takozvanog novog Strateškog koncepta NATO-a zanemaruje činjenice, brka ispravno i pogrešno… blati kinesku vanjsku politiku, daje neodgovorne primjedbe o normalnom kineskom vojnom razvoju i politici nacionalne odbrane”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian na konferenciji za novinare u Pekingu.

Rekao je da je Kina ozbiljno zabrinuta i čvrsto se protivi tome, dodajući da NATO “ohrabruje konfrontaciju sa svojim hladnoratovskim mentalitetom i ideološkim predrasudama.”

NATO je također izrazio zabrinutost zbog “zlonamjernih kineskih hibridnih i cyber operacija i njene konfrontacijske retorike i dezinformacija”, optužujući Peking da pokušava “kontrolisati ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu i strateške materijale i lance opskrbe”.

Kao prijetnja navodi se “produbljivanje strateškog partnerstva” između Kine i Rusije i “njihovi međusobni pokušaji da potkopaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima suprotni našim vrijednostima i interesima”.

“NATO bi odmah trebao zaustaviti neosnovane optužbe i provokativne primjedbe na račun Kine i napustiti zastarjeli hladnoratovski mentalitet”, rekao je on.

Zhao je rekao da bi se NATO umjesto toga trebao fokusirati na to da učini “nešto dobro za sigurnost i stabilnost Evrope i svijeta”.

“Kina nikada nije izvršila invaziju na nijednu zemlju, nikada nije učestvovala u proxy ratovima, nikada se nije pridružila ili formirala bilo koji vojni blok”, dodao je, optužujući NATO da “pokreće ratove posvuda, ubija nevine civile”.

“NATO je pravi ‘sistemski izazov’ svjetskoj sigurnosti i stabilnosti”, poručio je kineski zvaničnik.

Dodao je da je Azijsko-pacifički region visoravan mira i stabilnosti i područje saradnje i razvoja.

“Svi potezi koji narušavaju mir, stabilnost, jedinstvo i saradnju u regionu naići će na zajedničko protivljenje kineskog naroda i naroda azijsko-pacifičkih zemalja i osuđeni su na propast”, rekao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo