9°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

30.06.2022 / 15:55 BiH - Svečano otvorena

Lasić i Pravdić: Cesta Neum-Stolac veliki poduhvat za BiH

Lasić i Pravdić: Cesta Neum-Stolac veliki poduhvat za BiH
Foto: Vijesti.ba

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je danas na svečanom otvaranju magistralne ceste Neum-Stolac da je u pitanju veliki generacijski poduhvat koji će mnogo značiti prije svega građanima Neuma i Stoca, a potom i svima koji budu putovali tim pravcem.

- Vlada Federacije BiH u ovom sazivu napravila je i projekat obnove ceste i finansirala ga, a danas ima priliku da prisustvuje otvaranju ceste - dodao je Lasić.

Izrazio je također očekivanje da se u budućnosti završi što više ovakvih projekata.

Magistralna cesta M17.3 Neum-Stolac danas je svečano puštena u promet, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt vrijedan 96.523.354 KM osigurala je Vlada FBiH. Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Izgradnja magistralne ceste Stolac-Neum počela je u aprilu 2018. godine i sada će te dvije općine dijeliti samo 25 minuta vožnje.

Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić, koji je prisustvovao svečanom otvaranju magistralne ceste Neum-Stolac, kazao je da je ovim završena izgradnja ceste koja je vrlo važna za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

- Završetkom ove ceste sigurno ćemo smanjiti gužve na graničnim prijelazima, ali i gužve na magistralnoj cesti M-17 i približiti Neum ostatku BiH i učiniti transparentnijim i konkurentnijim sve ostale grane. Time će se osigurati da naši građani i drugi turisti ne moraju koristiti dva granična prijelaza da bi došli na odredište - istaknuo je Pravdić.

On je potvrdio i da bi uskoro, za nekih 15-ak dana, trebao biti otvoren obnovljeni tunel Crnaja na putu M-17, jer je preostalo da se postavi signalizacija, a ujedno je i zahvalio građanima na strpljenju.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo