8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

30.06.2022 / 15:37 Svijet - Moskva

Američka košarkašica uhapšena u Rusiji suočava se s kaznom zatvora do deset godina

Američka košarkašica uhapšena u Rusiji suočava se s kaznom zatvora do deset godina
Foto: FENA

Američka košarkašica Brittney Griner bit će izvedena na suđenje u Rusiji u petak pod optužbama zbog kojih bi mogla biti kažnjena zatvorskom kaznom do deset godina, u slučaju koji je naglasio već zategnute odnose između Moskve i Washingtona.

Griner, zvijezda američke ženske profesionalne košarkaške lige WNBA, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara, samo nekoliko dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, pokrećući široku konfrontaciju sa Zapadom.

Ruske vlasti saopćile su da je 31-godišnja košarkašica nosila ulje od hašiša, supstance nelegalne u Rusiji. Ona je optužena za šverc velikih količina droge, za prekršaj koji povlači kaznu do deset godina zatvora.

Američki zvaničnici i brojni sportisti pozvali su na oslobađanje Griner – ili "BG" - kako je poznata u košarkaškoj zajednici. Oni tvrde da je ona pogrešno uhapšena i da bi trebala biti vraćena njenoj porodici u Sjedinjenim Državama.

Hapšenje Griner također je izazvalo brige da bi Moskva mogla iskoristiti dobitnicu dvije zlatne olimpijske medalje da pregovara o oslobađanju značajnih Rusa iz američkog pritvora.

Američka vlada upozorila je svoje građane protiv putovanja u Rusiju “u svjetlu eventualnog uznemiravanja američkih građana od sigurnosnih zvaničnika ruske vlade”.

Kremlj je saopćio da je Griner prekršila ruske zakone i negira da se ona drži kao talac u jeku ruskog sporenja sa Sjedinjenim Državama.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je prošle sedmice da “nema većeg prioriteta” od vraćanja kućama Griner i ostalih Amerikanaca “nelegalno uhapšenih” u inostranstvu.

Griner igra centra za Phoenix Mercury u WNBA i sedmostruka je učesnica All-Star utakmice WNBA.

Godinama je Griner nastupala za UMMC Ekaterinburg u Rusiji tokom prekida sezone u WNBA, poput nekolicine ostalih američkih igračica kojima su ponuđeni unosni ugovori u u ruskoj ženskoj košarkaškoj Premier ligi, prenosi Reuters.

 
(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo