10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

30.06.2022 / 15:34 Rat u Ukrajini - Britanski premijer

Johnson: Ukrajina ne može pristati na 'loš mir'

Johnson: Ukrajina ne može pristati na 'loš mir'
Foto: FENA

Britanski premijer Boris Johnson u govoru nakon završetka NATO samita u Madridu poručio je da Ukrajinu ne treba prisiljavati na "loš mir".

On je NATO nazvao "čisto odbrambenim savezom".

Johnson je također dodao da je činjenica da se Finska i Švedska, koje je nazvao “miroljubivim zemljama koje su desetljećima neutralne”, sada pridružuju NATO-u, “sve što trebate znati” o NATO-u i Putinu.

Rekao je da će, ako Ukrajina udovolji ruskim zahtjevima, posljedice širom svijeta biti "katastrofalne".

NATO je odlučniji nego ikad podržati Ukrajinu, kaže britanski premijer Boris Johnson, te otkrio da su gotovo svi za stolom na samitu NATO-a pristali pružiti više pomoći Ukrajini, piše BBC.

- Zemlje NATO-a, G7 i Commonwealtha radit će zajedno kako bi pomogli svijetu da se nosi s posljedicama rata, kao što su rast cijena goriva i troškova života te nestašice hrane - dodao je britanski premijer.

Johnson je rekao da nema svaka zemlja isto stajalište o ruskoj invaziji, pa je potrebno razbiti neke mitove o invaziji, kao što su da je NATO izazvao sukob ili da Rusija nije odgovorna za blokadu izvoza žitarica ili da Zapad nema snagu da podrži one kojima je potrebna pomoć u Ukrajini zbog vlastitih pritisaka.

- Na ukrajinskom narodu je da odluči želi li i kada sklopiti sporazum s Rusijom da postigne mir - kaže Boris Johnson.

Međutim, kaže da je vidio da je u anketi nakon napada na trgovački centar u Kremenčuku, "89 posto Ukrajinaca ni pod kojim uslovima ne bi razmišljali da daju komad zemlje za mirovni sporazum" i da ne žele bilo kakav dogovor s Rusijom.

- Naš posao je jednostavno zauzeti se za pravo Ukrajinaca da se zaštite, to je ono što radimo – poručio je on.

Želimo im dati sredstva da protjeraju Ruse s njihovog teritorija i da Zelenskog stavimo u najbolju moguću poziciju ako odluči da želi razgovarati s Rusijom o dogovoru.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo