8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.06.2022 / 13:28 Politika - Hrvatski premijer

Plenković o mogućem kandidatskom statusu BiH

Plenković o mogućem kandidatskom statusu BiH
Foto: Vijesti.ba
Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas da je na hrvatsku inicijativu uvrštena formulacija da je Europsko vijeće spremno dati kandidatski status BiH ako ispuni reforme u 14 područja.

Plenković je to kazao danas tijekom sjednice vlade komentirajući zaključke posljednjeg Europskog vijeća o mogućem kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu te dodao da je među reformama koje BiH treba ispuniti ograničena ustavna reforma i reforma Izbornog zakona.

Plenković drži da bi se tom reformom "između ostaloga trebalo adresirati pitanje neravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda za što se Hrvatska godinama sustavno zalaže".

Plenković se osvrnuo i na odluku na samitu NATO-a u Madridu o davanju zelenog svijetla za švedsko i finsko članstvo u NATO-u, jaavlja Hina.

Kazao je da mu je "drago" što je pozicija vlade "očito postala i pozicija predsjednika (Zorana Milanovića)" koji je dugo govorio da je potrebno blokirati švedski i finski zahtjev za članstvom u NATO-u dok se ne izmjeni Izborni zakon u BiH.

Na sjednici hrvatske vlade usvojen je prijedlog odluka o pokretanju postupka za sklapanje protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske i Švedske NATO-u.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo