9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

30.06.2022 / 09:52 Rat u Ukrajini - Nema popuštanja

Rusija intenzivirala napade u Ukrajini nakon samita NATO-a

Rusija intenzivirala napade u Ukrajini nakon samita NATO-a
Foto: Vijesti.ba
Rusija je nastavila sa svojom ofanzivom u istočnoj Ukrajini u četvrtak nakon što je NATO označio Moskvu kao najveću “direktnu prijetnju” zapadnoj sigurnosti i pristao je na planove moderniziranja zastarjelih ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinske vlasti saopćile su da pokušavaju evakuirati mještane iz istočnog grada Lisičanska, koji se nalazi na liniji fronta, i u fokusu je ruskih napada u kojima se oko 15.000 ljudi nalazi pod nemilosrdnim granatiranjem.

- Borbe traju neprekidno. Rusi su konstantno u ofanzivi. Nema popuštanja – izjavio je regionalni guverner Sergej Gajdaj za ukrajinsku televiziju.

Ruski vojnici napali su naftnu rafineriju u Lisičansku u četvrtak ujutru, objavio je Gajdaj kasnije na aplikaciji poruka Telegram.

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike izjavio je ruskoj novinskoj agenciji RIA da je naftna rafinerija u Lisičansku sada pod punom kontrolom ruskih i proruskih snaga, i da su svi putevi do Lisičanska također pod njihovom kontrolom.

Ruske snage nastoje okružiti Lisičansk u okviru svojih napora da zauzmu regiju Donbas, koju čine pokrajine Donjeck i Lugansk.

Na samitu NATO-a u srijedu u Madridu dominantna tema bila je ruska invazija na Ukrajinu i geopolitička previranja koja je ona izazvala. NATO je pozvao Švedsku i Finsku da se pridruže Alijansi i obećao je sedmostruko povećanje od 2023. godine borbenih snaga u svom istočnom dijelu.

U reakciji na to, predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija uzvratiti istom mjerom ukoliko NATO uspostavi vojnu infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se pridruže vojnom savezu pod američkim vodstvom.

Ruske novinske agencije navele su Putinove riječi da ne može odbaciti da će se napetosti pojaviti u ruskim odnosima s Helsinkijem i Stockholmom nakon njihovog pridruženja NATO-u.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je slanje još kopnenih, morskih i zračnih snaga širom Evrope od Španije na zapadu do Rumunije i Poljske koje graniče s Ukrajinom, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo