28°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 32°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

28.06.2022 / 22:46 Svijet - Moskva

Prva reakcija Rusije na ulazak Švedske i Finske u NATO

Prva reakcija Rusije na ulazak Švedske i Finske u NATO
Foto: Vijesti.ba

Rusija je toliko moćna vojna i politička sila da ove države nemaju nikakav značaj u globalnom strateškom smislu, izjavio je Andrej Klimov, šef komisije Savjeta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta

On je naglasio da učešće sjevernih susjeda Rusije u alijansi „neće poboljšati“ njihove odnose sa Moskvom. Istovremeno, i Švedska i Finska su imale određene koristi od svoje neutralnosti, a sa jačanjem vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, „napraviće probleme sami sebi“, naveo je Klimov.

Finski predsjednik Sauli Niinisto izjavio je u utorak da je Turska pristala podržati zajedničku kandidaturu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, prvog dana samita Alijanse u Madridu.

Niinisto kaže da je odlučujući korak u podršci Turske načinjen nakon što su tri zemlje potpisale zajednički memorandum koji se tiče zajedničke sigurnosti, prenosi Reuters.

Ovu informaciju potvrdio je i generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg, koji je najavio da će Turska na samitu podržati članstvo skandinavskih zemalja u Alijansi.

- Sretan sam što mogu najaviti da imamo dogovor koji će utabati put za Finsku i Švedsku da se pridruže NATO-u, rekao je on novinarima.

- Turska, Švedska i Finska potpisale su memorandum koji se odnosi na tursku zabrinutost, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma, dodao je.

Tursko predsjedništvo saopćilo da je, u sklopu podrške članstvu Finske i Švedske u NATO-u, dobilo obećanje da će biti preduzeti konkretni koraci u vezi izručivanja optuženih za terorizam u Turskoj, a koji se nalaze u dvije nordijske zemlje.

Turska direkcija za komunikacije navela je da su Finska i Švedska “dogovorile punu saradnju s Turskom u borbi protiv terorističke grupe PKK-a [Radnička partija Kurdistana] i njenih ogranaka“.

Sastanak lidera tri zemlje – turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Niinista i premijerke Švedske Magdalene Andersson – te Stoltenberga obavljen je uoči početka samite NATO-a u srijedu u Madridu, a teme su bile zahtjev Finske i Švedske za prijem u NATO i primjedbe i zabrinutosti koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica Alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja, pa čak i podrške grupama koje smatra terorističkim, prenosi Al Jazeera Balkans.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turska ima “legitimne zabrinutosti“ u vezi s njihovom borbom protiv grupa koje smatra terorističkim.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo