12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

26.06.2022 / 23:00 BiH - Bivši gradonačelnik

Safet Oručević: Velež čeka svijetla budućnost

Safet Oručević: Velež čeka svijetla budućnost
Foto: Avaz

U Narodnom pozorištu Mostar održana je svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina Fudbalskog kluba Velež.

U okviru svečane akademije ovog velikog zlatnog jubileja premijerno je izvedena i pozorišna predstava pod nazivom "Rođeni za vječnost" posvećena prkosom, ljubavlju i ponosom protkanom stogodišnjem historijatu Rođenih.

Moderan i atraktivan klub

Kako je istakao Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara koji je u najtežim vremenima 1996. godine bio počasni predsjednik Skupštine Kluba za portal "Avaza", neka historija kaže šta bi to bilo sa Veležom da nije bilo jedne one administracije koja je još 1994. godine rekla Velež mora ostati i Stari most se mora napraviti.

- Imao sam tu sudbinu da sam bio na čelu administracije koja je sve to obnovila i stavila na put da ponovo naraste, da dočeka današnje dane. Jako sam ponosan zbog toga i mogu reći da je Stari most vratio potpuno svjetlo na Mostar i cijelu Hercegovinu i na cijelu BiH, a pogotovo njegova međunarodna izgradnja. A Velež je krenuo jednim svojim putem i danas je dočekao jedan svoj vrhunac. Promijenio je dosta uprava, bilo je jako teško početi od livade, stvarati timove, stvarati dječake koji će igrati omladinske škole. Sve je to jedno vrlo teško vrijeme i čestitati je svim tim upravama. I ovima koji su danas napravili jedan vrlo moderan, atraktivan klub koji se bori na evropskoj sceni - rekao je Oručević.

Bivši gradonačelnik Mostara je naglasio da je dužan zbog onih koji više nisu živi da kaže da su inicijativu za pokretanje Veleža napravili Rusmir Ćišić i Rifat Frenjo.

Stadion pod Bijelim brijegom

- On je bio i prvi formalni predsjednik Veleža, zatim je došao Alica Bilić, Sejo Balalić, Mufid Kajtaz i predsjedništvo je vodilo tada da Velež opstane i naraste i mi smo se u to vrijeme borili za Bijeli brijeg.

Gradili smo svoju infrastrukturu, minimalnu i najmanju, ali nikada nismo odustajali od Bijelog brijega kao prava za igru Veleža. To je naš inat i naš prkos jer je to bio nekad Veležov stadion. Ako ćemo uzeti činjenicu da je to Gradski stadion, onda on nije ni stadion od FK Zrinjski, onda i oni moraju praviti svoj kamp, a taj stadion treba da bude zajednički, makar na njemu igrali pioniri. Mislim da je to jedna pravda koju treba da dočeka Velež i ovaj grad - rekao je Oručević za portal "Avaza".

Osvrnuo se i na večerašnju svečanu akademiju.

- Meni je ovo divno da se na ovaj način i sa nekoliko ovih manifestacija obilježilo 100 godina Veleža. Ja se sjećam kako smo mi skromno obilježavali jer nije bilo mogućnosti 75 godina i napravili smo neka izdanja, monografije i tako dalje. Mislim da ovo priliči vremenu i situaciji u kojoj se nalazimo, s tim što bih volio da poželim Veležu nove uspjehe, pobjede i pred njima je svijetla budućnost - zaključio je Oručević.

(Avaz)

Izdvajamo