17°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

26.06.2022 / 22:10 BiH - 100 godina Rođenih

Održana svečana akademija povodom Zlatnog jubileja Veleža

U Mostaru je večeras održana svečana akademija povodom 100. godišnjice Fudbalskog kluba Velež.

Svečana akademija održana je u Narodnom pozorištu, uz prisustvo velikog broja zvanica i velikih imena kluba sa Neretve koji su u Mostar stigli sa svih strana svijeta. 

U Mostar su povodom 100. rođendana Veleža stigli i Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Meho Kodro, Džemal Hadžiabdić, a direktan TV prijenos svečane akademije prenosila je FACE TV. 

Halilhodžić i Kodro su u sali NP Mostar dočekani uz ovacije.

- Sa velikim zadovoljstvom sam došao tu. Ovo je klub koji je imao teških trenutaka. Ja lično sam puno zahvalan Veležu. Zahvaljujući njemu napravio sam nešto u životu. Izabrao sam fudbal, nisam se prevario i proveo sam u ovom klubu 13 godina. Moja zadnja utakmica u dresu Veleža bilo je osvajanje Kupa Maršala Tita, to su nevjerovatna vremena - rekao je Vahid Halilhodžić.

Velež je bio poštovan i u nekadašnjoj Jugoslaviji.

- Velež je bio poštovan ne samo od Mostara i Hercegovine nego i šire. Uvijek smo imali neku šarmantnu igru, lepršavu, privlačili smo ljude - priča nam Vaha. 

Vaha nije mogao kontrolisati emocije, ljubav prema Veležu je očigledna.

- Prva riječ koja se sjetim kada čujem Velež je "odanost", navijači su nevjerovatni. Ja ne krijem emocije o Veležu. Kada pričam o Veležu dosta se emocija skupi, to je moj klub. Stalno sam u kontaktu sa Veležom, tako će biti do kraja života. Volio bih da ovaj Velež nadmaši Velež iz naše generacije - zaključio je Halilhodžić.

Prisutnima se obratio i Šemsudin Hasić, bivši predsjednik Uprave FK Veleža.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da večeras budem ovdje sa vama na ovaj važan datum, 100. rođendan FK Velež. 100. ako ćemo vjerovati kalendaru, ali s obzirom na sve ono kroz šta je ovaj klub prošao u minulom vremenu usudio bih se reći hiljaditi. 

I zaista kad je na livadi ispred Sjevernog logora, koja će kao što je poznato, postati prvo zvanično Veležovo fudbalsko igralište u junu mjesecu 1992. godine, grupa mostarskih radnika odlučila je osnovati Radničko sportsko društvo Velež, teško da je iko od njih mogao zamisliti kroz kakve će sve nedaće i iskušenja proći naprije Mostar, a s njim i FK Velež, kao i svi oni koji su za njega igrali, za njega radili, borili se, navijali i živjeli.  Također, malo ko je mogao pretpostaviti kako će se s vremenom između kluba i grada razviti jedna vrlo intimna, neraskidiva veza zbog čega će Velež postati jedan od simbola Mostara na isti način na koji je to Stari most ili pak na isti način na koji su to sve njegove džamije i crkve, njegove kulturne i vjerske institucije, njegova bogata historijska i kulturna baština, sve one vrijednosti koje ga decenijama čine prepoznatljivim i van granica naše zemlje. Iako je silom prilika Velež dva puta prekidao svoj rad, oba puta u ratnim okolnostima, s pravom se može reći da je od prvog dana svoga postojanja, bio i ostao upravo to, simbioza svega onoga lijepoga što Mostar u svojoj suštini jeste, ono što ga čini velikim, malim gradom.

Večeras je pred okupljenima i uz TV prijenos premijerno izvedena pozorišna predstava pod nazivom "Rođeni za vječnost", posvećena prkosom, ljubavlju i ponosom protkanom stogodišnjem historijatu Rođenih.

U predstavi su igrali Saša Oručević, Mirsad Tuka, Mirvad Kurić i Belma Lizde Kurt. 

Predstava je okončana uz himnu Veleža "Rođeni, Rođeni" koju su izveli mostarski pjevači uz hor Mostarske kiše i mlade snage Veleža, a uz ovacije i aplauze svih prisutnih.

Direktor FK Velež Džemil Šoše obratio se prisutnim na kraju programa.

"Da je FK Velež više od kluba, pokazuje način proslave jubileja 100. godišnjice našeg kluba. Pored dosta edukativnog sadržaja, promocije dvije knjige Saše Ibrulja i Darija Mehmedovića, promocije filma o 100. godišnjici Veleža danas imamo i pozorišnu predstavu koja nije običaj za proslavu jednog fudbalskog kluba. Nadam se da vam se svidjelo. Mi ćemo nastaviti u godini jubileja sa sadržajima kojima ćete biti zadovoljni", poručio je Šoše.

Nakon svečane akademije, proslava povodom Veležovog stoljeća će se nastaviti na gradskom trgu Musala od 22.00 sata na kojem će biti održan veliki slavljenički koncert na kojem će nastupiti Saša Đermanović, Elvedin Delić – Dela, Čizma i Proleteri, Branko Đurić – Đuro sa grupom "Bombaj štampa" i neizostavni Red Army Band.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo