8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

26.06.2022 / 09:32 Rat u Ukrajini - Predviđanja stručnjaka

Zapadni analitičari: Rusija će uskoro iscrpiti borbene kapacitete

Zapadni analitičari: Rusija će uskoro iscrpiti borbene kapacitete
Foto: Agencije
Rusi su osvojili Sjeverodonjeck, ali analitičari tvrde da će uskoro biti prisiljeni zaustaviti ofanzivu

Ruska vojska će uskoro iscrpiti svoje borbene kapacitete i biti prisiljena zaustaviti svoju ofanzivu u regiji Donbas na istoku Ukrajine, predviđaju zapadni obavještajci i vojni stručnjaci, piše Washington Post.

Ogromna cijena

- Doći će vrijeme kad će mali napreci Rusije postati neodrživi zbog njihove ogromne cijene i Rusi će trebati raditi značajne pauze da obnove svoje kapacitete - kazao je jedan viši zapadni dužnosnik koji je želio ostati anoniman kako bi govorio o osjetljivim temama.

Ove procjene dolaze uprkos kontinuiranom ruskom napredovanju protiv slabijih ukrajinskih snaga, što uključuje i današnje zauzimanje grada Sjeverodonjecka, najvećeg gradskog središta koje je Rusija osvojila na istoku otkako je pokrenula ofanzivu na Donbas prije gotovo tri mjeseca.

Rusi se sada približavaju susjednom gradu Lisičansku, na suprotnoj obali rijeke Siverski Donec. Zauzimanje grada bi Rusiji omogućilo gotovo potpunu kontrolu nad Luganskom oblašću, jednom od dviju oblasti koje čine regiju Donbas.

Kontrola Donbasa je javno deklarirani cilj ruske 'specijalne vojne operacije', iako je invazija na više frontova pokrenuta u februaru jasno pokazala da su izvorne ambicije Moskve bile daleko šire.

Zauzimanje Lisičanska poseban je izazov jer se grad nalazi na povišenom terenu, a rijeka Siverski Donec ometa rusko napredovanje s istoka.

Spori ruski napredak

Umjesto toga, čini se da ruske trupe namjeravaju okružiti grad sa zapada, napredujući jugoistočno od Izjuma i sjeveroistočno od Popasne na zapadnoj obali rijeke.

Prema razgovorima na ruskim Telegram kanalima i prema riječima zamjenice ukrajinskog ministra odbrane Anni Malyar, ruska vojska želi do nedjelje kontrolisati cijeli Luhansk, što možda objašnjava pojačane napade prošle sedmice.

Ali taj spori ruski napredak gotovo u potpunosti ovisi o trošenju golemih količina streljiva, naročito topničkih granata, koje se ispaljuju brzinom koju gotovo nijedna vojska na svijetu ne bi mogla dugo izdržati, rekao je visoki zapadni dužnosnik.

Rusija u međuvremenu i dalje trpi velike gubitke u opremi i ljudstvu, što dovodi u pitanje koliko još može ostati u napadu ovakvog intenziteta, rekao je dužnosnik.

Dužnosnici nisu željeli dati nikakav vremenski okvir, ali britanski premijer Boris Johnson, navodeći tvrdnje obavještajnih službi, kazao je ove sedmice da će se 'ruska vojska moći boriti još samo nekoliko mjeseci'. Nakon toga, 'Rusija će doći do tačke kad više neće biti u naletu jer će iscrpiti svoje resurse', kazao je Johnson u intervjuu njemačkim novinama Süddeutsche Zeitung.

Ruski komentatori također priznaju da postoje problemi navodeći kronični nedostatak ljudstva.

"Rusija nema dovoljno fizičke snage u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - uzevši u obzir više od hiljadu kilometara fronte", napisao je ruski vojni bloger Juri Kotjenok na svom Telegram profilu.

Rusiji treba oko 500.000 vojnika

Procjenjuje i da je Rusiji potrebno oko 500.000 vojnika kako bi ostvarila ciljeve, a to bi se moglo postići samo općom mobilizacijom, što je nepopularan i potencijalno rizičan potez kojeg se Vladimir Putin još nije odvažio poduzeti.

Ruski napadi su već premašili prognoze da će ruske ofanzivne sposobnosti dostići svoj vrhunac do ljeta.

Agresivno novačenje ugovornih vojnika i rezervista pomoglo je osiguravanju čak 40.000 do 50.000 dodatnih vojnika koji će zamijeniti one koji su poginuli ili onesposobljeni u prvim tjednima borbi, kažu ukrajinski dužnosnici.

Rusija izvlači prastare tenkove iz skladišta i iz raznih baza diljem goleme zemlje kako bi ih ubacila u bitku na prvoj crti bojišnice u Ukrajini.

Rusi i dalje imaju prednost u odnosu na ukrajinske snage, koje su također pod ogromnim pritiskom. Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da svaki dan gine oko 200 ukrajinskih vojnika.

Ukrajinci su također gotovo u potpunosti ostali bez streljiva iz sovjetskog doba na koje se oslanjaju njihovi vlastiti sustavi naoružanja i još uvijek su u procesu prelaska na zapadne sustave.

No uvjeti za ukrajinske vojnike mogli bi se poboljšati kad stigne zapadno oružje, dok je za očekivati da će se stanje ruskih snaga dodatno pogoršavati kako budu još dublje posezali za svojim zalihama zastarjele opreme, kaže general Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih snaga u Evropi, koji sada radi u Centru za analizu europske politike.

U nekom trenutku u nadolazećim mjesecima, Ukrajinci će primiti dovoljno zapadne vojne pomoći pa je vrlo izgledno da će moći pokrenuti kontraofanzivu i preokrenuti tijek rata, kazao je.

- I dalje sam vrlo optimističan i mislim da će Ukrajina pobijediti te da će do kraja godine Rusija biti potisnuta do linije na kojoj je bila 24. februara - kazao je pritom misleći na granice na kojima je Rusija bila nakon što su 2014. i 2015. zauzeli Krim i Donbas.

- U ovom trenutku stvarno je loše biti na drugom kraju ruske artiljerije. No moja je procjena da će se stvari u sljedećih nekoliko tjedana preokrenuti u korist Ukrajinca - kazao je.


Već postoje indikacije da doprema zapadnog oružja ide prema planu. Tek pristigle francuske haubice CAESAR snimljene su u akciji na bojnom polju prošli tjedan, a slijedile su ih i njemačke Panzerhaubitze 2000 - prvi komadi teškog naoružanja koje je Njemačka obećala poslati.

Željno očekivani američki HIMARS sustavi koji će omogućiti Ukrajincima da gađaju i do 70 kilometara iza ruskih linija, također su stigli proteklih dana, kazali su američki dužnosnici, iako još nema vijesti o tome da je oprema doista i upotrebljena na bojnom polju.

Budućnost je teško predvidjeti jer se ne zna mnogo o stanju i snazi ukrajinskih snaga, kaže Mattia Nelles, njemački politički analitičar koji proučava Ukrajinu. Ukrajinci su mnoge svoje operacije zadržali u tajnosti pa je teško znati, na primjer, koliko još vojnika imaju na području Lisičanska ili je li točan podatak o broju žrtava, kaže Nelles.

Ruske zalihe nisu beskonačne

Još jedna nepoznanica je koliko Rusija ima topničkih zaliha, što je podatak koji su obavještajne službe na početku rata podcijenile, rekao je zapadni dužnosnik.

Očekujući kratak rat u kojem će se ukrajinske snage brzo povući, Rusi se nisu trudili povećati proizvodnju prije invazije, a iako su to sada vjerojatno učinili, njihov obrambeni industrijski kompleks nema kapaciteta držati korak s ogromnim brojem granata koje Rusija troši, rekao je zapadni dužnosnik. 'Njihove zalihe nisu beskonačne', rekao je.

Iako je ukrajinskim snagama trenutno jako teško, ne čini se da im prijeti opasnost kolapsa, rekao je u podcastu Silverado Policy Accelerator, Michael Kofman, direktor ruskih studija u Centru za pomorsku analizu,

Ukrajinci nastavljaju napadati ruske snage sjeverno od grada Harkiva i ostvarili su određene dobitke u maloj ofanzivi kod grada Hersona na jugu Ukrajine, što je potaknulo preusmjeravanje ruskih resursa s fronte u Donbasu.

Mali teritorijalni dobici koje Rusija trenutno bilježi, manje su značajni od ukupnog omjera snaga na bojnom polju, rekao je Kofman.

'Najznačajniji segment rata nisu ove geografske točke, jer sada je to natjecanje volje, ali i materijalno natjecanje, tko će prvi ostati bez opreme i streljiva i svojih najboljih jedinica', rekao je. 'Obje će se strane vjerojatno iscrpiti tijekom ljeta, a onda će doći do operativne stanke.'

U tom trenutku, pod pretpostavkom da su pristigle dovoljne količine oružja i streljiva, nadamo se da će Ukrajina moći krenuti u protuofanzivu i početi potiskivati ruske trupe, kažu ukrajinski dužnosnici.

Ako ne, obje strane će se ukopati kako bi obranile svoje pozicije, što će otežati i eventualne diplomatske napore, rekao je zapadni dužnosnik.

'Imat ćete dvije strane koje ne traže teritorijalnu prednost, već operativnu pauzu, i koje su usredotočene na opskrbu i olakšavanje stanja na crtama bojišnice. U tom trenutku, počinje dugotrajni sukob', kaže.


(Vijesti.ba / Jutarnji.hr)

Izdvajamo