8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

25.06.2022 / 09:26 Svijet - Njemačka

SAD bi da G7 razmatra ograničavanje cijena ruske nafte

SAD bi da G7 razmatra ograničavanje cijena ruske nafte
Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države insistiraju da glavna tema predstojećeg samita Grupe 7 u Njemačkoj bude ograničavanje cijene ruske nafte, ali su mnogi skeptični kada je u pitanju izvodljivost te ideje, prenosi Politiko.

Zapadne države su sve više frustrirane zbog činjenica da je njihov embargo na uvoz ruske nafte imao kontraefekat poskupljenja tog energenta na globalnom nivou, pa Rusija sada izvozom u Kinu i Indiju zarađuje više novca nego prije.

Ideja američke ministarke finansija Džanet Jelen je da Evropska unija i Velika Britanija, koje sada pokušavaju da ugroze prodaju ruske nafte tako što zabranjuju osiguravajućim kućama da osiguraju tankere koji je prevoze, ukinu sve sankcije onima koje pristanu da kupuju taj energent od Rusije isključivo po cijenama koje usaglasi G7.

Zapadni zvaničnici kažu da se Rusija i zemlje koje od nje kupuju naftu sada muče da pronađu kompaniju koja će osigurati tankere, što bi moglo da olakša sprovođenje plana o nametanju maksimalne cijene za rusku naftu u zamjenu za ukidanje sankcija osiguravajućim društvima.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će se o tom prijedlogu razgovarati na samitu Grupe 7, koji će biti održan u Bavarskoj od nedelje do utorka, ali je upozorio da bi to moglo da bude efikasno samo ako bi to prihvatile sve, ili bar skoro sve države koje kupuju rusku naftu.

Sve je to veoma složeno, ali svi veoma konstruktivno radimo da to uspije, kazao je Politiku visoki njemački zvaničnik.

(Vijesti.ba / Fonet)

 

Izdvajamo