10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

23.06.2022 / 22:20 Politika - Brisel

EU spremna dati status kandidata BiH nakon sprovođenja reformi

EU spremna dati status kandidata BiH nakon sprovođenja reformi
Foto: arhiv

Evropska unija spremna je dati status zemlje kandidata BiH nakon što se sprovedu određene reforme,objavili su mediji iz Brisela...

... prenosi Istraga.ba.

Među reformama je i “hitna izmjena Izbornog zakona”. Međutim, nije precizirano da izmjena Izbornog zakona mora biti provedena do oktobra, što je tražila Hrvatska.

Evropsko vijeće spremno je dati status zemlje kandidata BiH i poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o provedbi 14 ključnih prioriteta postavljenih u mišljenju s posebnom pažnjom na one koji predstavljaju značajan skup reformi kako bi Evropsko vijeće opet odlučivalo, navodi se.

Zaključci Evropskog vijeća koji se odnose na Zapadni Balkan:

IV. ZAPADNI BALKAN

15. Evropska unija izražava svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i poziva na ubrzanje procesa pridruživanja.

16. Nadovezujući se na revidiranu metodologiju, Evropsko vijeće poziva Komisiju, visokog predstavnika i Vijeće da dalje unaprijede postepenu integraciju između Evropske unije i regiona već tokom samog procesa proširenja na reverzibilan način zasnovan na zaslugama.

17. Evropski savjet podsjeća na važnost reformi, posebno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koje se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije. Takođe poziva partnere da garantuju prava i jednak tretman pripadnika manjina.

18. Evropski savjet je obaviješten o najnovijim dešavanjima u razgovorima između Bugarske i Sjeverne Makedonije. Poziva se na brzo rješavanje posljednjih preostalih pitanja kako bi pristupni pregovori mogli biti otvoreni bez odlaganja.

19. Evropski savet ponovo potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju nerešenih bilateralnih i regionalnih sporova, posebno dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova*.

20. Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. juna 2022. godine u Briselu, a koji je neophodan za stabilnost i puno funkcionisanje zemlje i kako bi se odgovorilo na težnje naroda. Poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obaveze navedene u sporazumu i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu s mišljenjem Komisije .

21. Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini iu tom cilju poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo na odlučivanje o ovom pitanju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo