4°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

23.06.2022 / 17:02 Regija - Premijer RH

Plenković: Milanović i Mesić rade za interese Moskve

Plenković: Milanović i Mesić rade za interese Moskve
Foto: Agencije

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka na vrhu država članica EU i Zapadnog Balkana dao izjavu za medije.

"Imali smo liderski sastanak na vrhu, prošli smo sve teme od interesa za nama susjedne zemlje. Stav Hrvatske je jasan, podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom, sa Sjevernom Makedonijom. Što se nas tiče, odmah. Podržavamo, naravno, više i ranije od svih drugih status kandidata za BiH, to smo rekli nebrojeno puta", rekao je Plenković.

Razgovori o BiH

Rekao je da je tema BiH Hrvatskoj najzanimljivija te da je važno imati na umu da je Hrvatska pokrenula tu temu još u ožujku.

"Hrvatska je više i ranije od bilo koje druge zemlje, vidim sad u zadnjih pet dana da su jako aktivni naši prijatelji iz Slovenije i Austrije, što je, naravno, jako dobro i simpatično, ali u biti cijelu tu tezu o statusu BiH sve vrijeme vodi Hrvatska. Vidim da je Milanović ujutro imao neku presicu koja još jednom potvrđuje da je čovjek kompletno neupućen, izoliran, u ono što se zbiva i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom ni s onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. A, naravno, borimo se puno više od njega, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, što ćemo činiti i dalje", rekao je Plenković.

Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen

Plenković očekuje da će Hrvatska u isto vrijeme ući i u eurozonu i u Schengen.

"To je važno za sve one koji danas, kao Milanović, ljudima govore laži da smo bili spremni 2015. Hrvatska je 2015. imala 281 neispunjen kriterij za prihvaćanje u Schengen i nije znala kako tada iskoristiti 80 milijuna eura za jačanje granice. Mi smo sve to, naravno, ispunili i zaradili da dođemo u ovu fazu. Ovo su stvari koje se zarađuju radom, reformama, ozbiljnim putem, kredibilitetom unutar EU. To je vrlo važno kad je netko izoliran i ne prati igru, bolje je da ne izlazi na press pa ljudima govori stvari koje jednostavno ne stoje", rekao je Plenković.

Zaključio je kako Milanović jasno radi za nekog tko nije "hrvatski", ali da nije jedini. "Vidio sam i Mesićeve izjave u Ivancu neki dan. Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni rade. To sad postaje sve skupa jasnije. Ja radim za Hrvatsku", rekao je Plenković, a prenosi N1.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo