31°C
Mostar 36°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

23.06.2022 / 15:33 BiH - Mostarsko muftijstvo

Obnavlja se džamija Muje Kotezlije, stara više od 500 godina

Obnavlja se džamija Muje Kotezlije, stara više od 500 godina
Foto: Fena

Nakon okončanja procedure prikupljanja svih potrebnih dozvola, u četvrtak je u Muftijstvu mostarskom potpisan Ugovor za obnovu džamije Muje Kotezlije koja se nalazi u Kotezima, na obodu Popovog polja.

Ugovor su potpisali Medžlis Islamske zajednice Trebinje i izvođač radova DZG "Građevinar Fajić" iz Mostara.

Ugovor je u prisustvu glavnog imama hafiza Sadik-ef. Fazlagića ispred medžlisa Trebinje potpisao predsjednik Izvršnog odbora Miralem Hadžimahović, a ispred izvođača radova Ekrem Maksumić.

Tom prilikom mostarski muftija Salem-ef. Dedović istakao je da je današnje potpisivanje ugovora i skori početak radova na obnovi džamije u Kotezima od izuzetnog značaja za Muftijstvo mostarsko imajući u vidu njenu kulturno-historijsku vrijednost.

Istakao je da je džamija u Kotezima kroz historiju bila i simbol suživota obzirom da su članovi tri religijske zajednice naseljavali ovo mjesto i njegovali lijepe komšijske relacije. Druge dvije bogomolje u Kotezima ranije su obnovljene, saopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2003. godine proglasila graditeljsku cjelinu - džamija u Kotezima (džamija Muje Kotezlije), na području općine Trebinje, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamija Muje Kotezlije je jedna od najstarijih džamija u Hercegovini.

Džamija je stradala 1942. godine, kada je sa nje skinut krov, a tada je srušena i mektebska zgrada u kojoj se nalazio i stan za muallima.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo