7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

23.06.2022 / 15:18 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović: Iz dopisa Čovića i Radmanovića nagovještava se nastavak blokada i ucjena

Izetbegović: Iz dopisa Čovića i Radmanovića nagovještava se nastavak blokada i ucjena
Foto: Agencije

Dopis Dragana Čovića i Nebojše Radmanovića koji je upućen institucijama Evropske unije i u kojem se u oblandi pozitivne podrške sticanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji imputira "nužnost žurne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim izborima“,...

... nije stav Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - poručio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako navodi, to ne samo da nije usaglašeni stav niti jednog od dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, već je u direktnoj suprotnosti sa Političkim sporazumom kojeg su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici većine parlamentarnih stranaka prihvatili 12. juna u Briselu.

U sporazumu iz Brisela je, ističe Izetbegović, jasno navedeno da se reforme Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine trebaju provesti najkasnije u roku od šest mjeseci nakon formiranja svih organa vlasti, odnosno od potpune implementacije rezultata Općih izbora.

-Dovođenje u pitanje provedbe izbornih rezultata od strane potpisnika ovog dopisa nagovještava nastavak blokada i ucjena koje traju od 2018. godine i time predstavlja ozbiljnu prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu, demokratskom sistemu i principu vladavine prava - stav je Izetbegovića.

Naglašava da je nametanje ličnih ili stranačkih ciljeva koji su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, usaglašenim sporazumima, zahtjevima Evropske unije i demokratskim principima, zloupotreba tih aspiracija koja ne može donijeti ništa dobro.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo