8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.06.2022 / 14:41 Rat u Ukrajini - MVP Turske

Cavusoglu: Ako se Rusija i Ukrajina dogovore bit će uspostavljen kontrolni centar za izvoz žita

Cavusoglu: Ako se Rusija i Ukrajina dogovore bit će uspostavljen kontrolni centar za izvoz žita
Foto: Agencije

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) rekao je da će kontrolni centar za koridor izvoza žitarica iz Ukrajine biti uspostavljen ako ruske i ukrajinske strane postignu dogovor na sastanku koji će se uskoro održati u Istanbulu, javlja Anadolija.

- Ako sporazum bude potpisan u Istanbulu, tada bi postojao kontrolni centar koji će biti uspostavljen kao sigurna zona odmah uz ukrajinske teritorijalne vode - rekao je Čavušolu tokom konferencije za novinare nakon što se u Ankari sastao s britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Tras (Truss).


Pitanje žitarica

Podržavajući napore Ujedinjenih naroda, Čavušolu je također rekao da i Turska pokušava riješiti pitanje žitarica s Rusijom i Ukrajinom.

Povodom navoda o ukradenim žitaricama iz Ukrajine, Čavušolu je naglasio da je Turska istražila zemlju porijekla svih navedenih proizvoda i oni su označeni kao ruski.

- Protiv smo uzimanja i ilegalne prodaje žita ili drugih proizvoda iz Ukrajine, uradila to Rusija ili neko drugi. Turska ne bi dozvolila takvu nabavku - poručio je Čavušolu.

Napominjući da Turska ima punu odlučnost po tom pitanju, Čavušolu je također naveo da ta zemlja neće dozvoliti ulazak takvog žita na njen teritorij.

Ukrajinske luke

Britanska ministrica vanjskih poslova Tras je rekla da Velika Britanija i Turska rade zajedno na izvlačenju žitarica iz Ukrajine.

Pozdravljajući vodeću ulogu Turske u otvaranju koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine, Tras je ukazala na krizu nabavke žitarica, dodajući da će ona imati razorne posljedice ako se ne riješi u narednih mjesec dana.

- Ako se problem ovdje ne riješi, ako se žitarice ne mogu izvući iz ukrajinskih luka, to će izazvati ozbiljnu glad. Smatram da je moguće donijeti neophodne odluke da se to riješi - rekla je Tras.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo