21°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

23.06.2022 / 14:30 Svijet - Ženeva

Sastanak komiteta stručnjaka WHO-a o majmunskim boginjama

Sastanak komiteta stručnjaka WHO-a o majmunskim boginjama
Foto: Ilustracija

Komitet stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije sastat će se u četvrtak kako bi po prvi put razgovarali o epidemiji majmunskih boginja i odlučili da li to predstavlja globalnu zdravstvenu opasnost.

Jednodnevni sastanak trebao je početi u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, a saopćenje o ishodu će vjerovatno biti objavljeno u petak, prenosi AFP.

Od maja je otkriven porast slučajeva zaraze majmunskim boginjama van zemalja zapadne i centralne Afrike u kojima je bolest dugo bila endemska. Većina novih slučajeva zabilježena je u zapadnoj Evropi.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sazvao je komitet za hitne slučajeve kako bi procijenio da li epidemija predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Javno zdravstvena prijetnja od međunarodnog značaja (PHEIC) je najviši alarm koji WHO može oglasiti, u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim propisima - pravno obavezujućim okvirom koji je dogovorilo 196 zemalja o rješavanju javnih zdravstvenih događaja koji bi mogli prijeći granice.

Osim pružanja procjene PHEIC-a, članovi odbora trebaju dati WHO-u i njenim državama članicama savjete o tome kako bolje spriječiti širenje bolesti i upravljati svojim odgovorom.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo