21°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

23.06.2022 / 13:32 Svijet - Francuska

Macronov poziv na 'kompromise' opozicione stranke dočekale hladno

Macronov poziv na 'kompromise' opozicione stranke dočekale hladno
Foto: Agencije

Francuska bi mogla suočiti se s političkim zastojem nakon što su opozicione stranke hladno dočekale poziv predsjednika Emmanuela Macrona na "kompromise" kako bi se omogućilo da Francuska funkcioniše nakon neodlučnih parlamentarnih izbora.

Macron je svoju molbu uputio u obraćanju naciji kasno u srijedu, nekoliko dana nakon što nije uspio zadržati većinu u parlamentu, što je nazadovanje koje prijeti da onemogući njegovu sposobnost da provede planirane reforme, prenosi AFP.

Njegov savez završio je nedjeljne parlamentarne izbore za 44 mjesta manje od onoga što je potrebno za većinu u Narodnoj skupštini, budući da su nova lijeva koalicija i krajnja desnica ostvarili velike uspjehe.

Situacija je dovela u pitanje Macronove planove za reformu u njegovom drugom mandatu nakon reizbora za predsjednika u aprilu, uključujući ključnu mjeru za podizanje dobne granice za odlazak u penziju, te riskira da naruši njegov međunarodni status.

Prekinuvši trodnevnu šutnju nakon izbora, Macron je odbacio ideju vlade nacionalnog jedinstva, ali je zvučao optimistično u pogledu šansi za napredak, čak i ako nije ponudio nikakva konkretna rješenja.

Macron je rekao da francuske političke snage moraju "kolektivno naučiti drugačije vladati i donositi zakone" gradeći "kompromise, dodatke i amandmane, ali čineći to potpuno transparentno, radi nacionalnog jedinstva".

Naznačio je dva moguća načina naprijed - ili formalni dogovor koalicijske vlade s drugom strankom ili "stvaranjem većine za svaki zakon" u parlamentu.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo