8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.06.2022 / 12:53 BiH - Sarajevo

U Općoj bolnici promovirana knjiga angiologa dr. Alme Kulenović

U Općoj bolnici promovirana knjiga angiologa dr. Alme Kulenović
Foto: Fena
Knjiga je u Francuskoj objavljena ranije, a sada je prevedena na bosanski jezik i bit će besplatno podijeljena udruženjima dijabetičara i bolnicama u BiH.

Specijalista interne medicine, angiolog i šefica Odjela za vaskularne bolesti i komplikacije uzrokovane šećernom bolesti u francuskoj bolnici Villiers St.Denis dr. Alma Kulenović danas je u Općoj bolnici “dr. Abdulah Nakaš” promovirala knjigu “Liječenje dijabetesa i njegovih komplikacija: rana dijabetičkog stopala i amputacija".

Knjiga je u Francuskoj objavljena ranije, a sada je prevedena na bosanski jezik i bit će besplatno podijeljena udruženjima dijabetičara i bolnicama u BiH.

Kako je rečeno danas na promociji, knjiga dr.Kulenović, priznatog stručnjaka za liječenje dijabetesa u Francuskoj, sinteza je njenog dugogodišnjeg iskustva i rada na liječenju posljedica dijabetesa.

- Knjiga je namijenjena cijelom timu ljekara, specijaliziranih medicinskih sestara, fizioterapeuta, pa i samim bolesnicima da im pomogne u ovoj teškoj bolesti i da se prezentiraju pozitivni rezultati dobiveni znanjem, radom i trudom cijele jedne ekipe - kazala je dr. Kulenović.

Dodala je da je knjiga na pristupačan i praktičan način, sa mnoštvom slika, iz svakodnevne prakse pisana jednostavnim jezikom, te da odražava timski rad i služi u liječenju kao i prevenciji komplikacija šećerne bolesti, poznate kao svjetske epidemije, koja je zahvatila sve kontinente i slojeve društva.

- Knjiga je sinteza njene profesionalne karijere od interne medicine do angiologije, od angiologije do dijabetologije. Ova bogato ilustrovana knjiga uglavnom je posvećena dijabetičnom stopalu, ali se bavi i liječenjem rana u cjelini i amputacijama, a i specifičnim metodama njege i različitim vrstama ortopedskih pomagala, (cipela, proteza i orteza) po kome je poznat odličan centar Bolnice Villiers Saint Denis – rečeno je na promociji.

Humanista Mladen Jeličić Troka kazao je da je dr. Alma Kulenović prihvatila veliki izazov, obraćajući se, s jedne strane pacijentima jednostavnim objašnjenjem njihove patologije i davanjem praktičnih savjeta, a s druge strane profesionalcima, liječnicima, medicinskim sestrama i svim akterima uključenim u brigu o dijabetičarima.

- Napredak je postignut i u sekundarnoj prevenciji kod pacijenata sa dijabetičnim stopalom (neuropatskim i / ili arteritičnim povredama) i tercijernoj prevenciji kod pacijenata koji su imali hroničnu ranu ili nervnu osteoartropatiju putem liječenja faktora rizika, a posebno zahvaljujući terapijskoj edukaciji o higijeni, o obući, izbjegavanjem "neprijatelja" stopala. putem njege pedikira (stručnim tretmanom uklanjanjem naslaga kože na stopalu, stavljanjem masnih krema na kožu noge, stručnim rezanjem noktiju, i pravljenjem adekvatnih uložaka za cipele), kombinirajući redovnu njegu stopala kod profesionalaca i dnevnu brigu o sebi – kazala je prof. dr. Senija Rašić.

Dodala je da dva glavna napretka u liječenju rana kod dijabetičnog stopala uključuju prvo apsolutno izbjegavanje oslanjanja na stopalo i nikakav direktan pritisak rane i oko nje na podlogu, do potpunog zarastanja i ozdravljenja, a to je moguće kroz napredak u proizvodnji specijaliziranih orteza.

Dr. Alma Kulenović, rođena Lihić, živi u Francuskoj od 1990. godine, gdje je došla prije rata na jednogodišnju postspecijalističku stipendiju francuske vlade, a ljekarsku karijeru je počela sa 23 godine kao asistent na Institutu za fiziologiju i biohemiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu 1982. godine, jer je kao izvrstan student zadržana na fakultetu.

U Francuskoj je završila specijalizaciju iz vaskularnih bolesti i kardiologije i interne medicine.

Uslijedile su i duge godine usavršavanja drugih disciplina, kao što su fizijatrija, podologija i posebna specijalizacija iz izrade i primjene različitih ortopedskih pomagala (proteza, orteza, ortopedskih cipela i uložaka kod različitih bolesti, komplikacija i posljedica dijabetesa).


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo