8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

23.06.2022 / 11:40 BiH - Dževad Hadžić

Na hadž iz BiH sutra putuje 996 hodočasnika

Na hadž iz BiH sutra putuje 996 hodočasnika
Foto: MINA
Okupljanje hodočasnika će biti u Džamiji kralja Fahda u 06.00 sati

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 osoba.

Hodočasnici će iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju otputovati 24. juna, a planirano je da prvi avion s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 09.20 sati.

Okupljanje hodočasnika će biti u Džamiji kralja Fahda u 06.00 sati

Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine prema Medini u Saudijskoj Arabiji poletjet će u 10.50, 14.30, 17.35 i 20.55 sati.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić za Agenciju MINA je izjavio da su pripreme protekle u najboljem redu.

- Izvršili smo sve uplate i obavili sastanke s ljekarima i vodičima, kako bi im dali potrebne upute. Također, napravili smo i ugovor s prijevoznicima koji će ujutru dovesti hadžije iz svih muftijstava Islamske zajednice, prvo na sastanak u Džamiju kralja Fahda, a zatim i na Aerodrom - kazao je Hadžić,

Grupa od četiri člana Organizacionog tima, dodao je, već je otputovala u Medinu, kako bi izvšili potrebne pripreme za dolazak hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Hadžić je istakao da su tokom organizacije vodili računa o svim potrebnim detaljima, kako bi se našim hadžijama olakšao boravak i osigurali najbolji uslovi za obavljanje hadžskih obreda.

- U Meki će naše hadžije boraviti u hotelu s pet zvjezdica u blizini Harema Kabe, a u Medini će također biti smješteni blizu Poslanikove džamije - objasnio je Hadžić.

Podrška hadžijama na putu će biti rukovodstvo, vodiči, šerijatske konsultantice za žene, tehničko osoblje, ljekari, medicinski tehničari.

- Cijela ekipa je spremna i mi smo sutra, ako Bog da, u Medini. Islamska zajednica je uložila maksimalan napor da putovanje na hadž bude što ugodnije za naše hadžije i kako bi se vratili zadovoljni s ovog značajnog puta - naveo je Hadžić.

Na kraju je naglasio da veliki broj zainteresiranih hadžija svjedoči povjerenju u Islamsku zajednicu.

- Broj hadžija koji putuju iz Bosne i Hercegovine, ali i veliki broj onih koji su bili na čekanju, potvrdio je veliko povjerenje muslimana u domovini, ali i van domovine, u Islamsku zajednicu. Mi ćemo učiniti sve da to povjerenje i opravdamo - poručio je Hadžić, javlja MINA.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo