28°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

23.06.2022 / 11:07 Politika - Šef evropske diplomatije

Borrell: Moramo održavati 'plamen' evropske perspektive, ali danas nije dobar dan

Borrell: Moramo održavati 'plamen' evropske perspektive, ali danas nije dobar dan
Foto: Josep Borrell / Evropsko vijeće
Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell izjavio je danas u Briselu uoči Samita EU - zapadni Balkan da je neophodno održavati "plamen" evropske perspektive, ali da danas nije dobar dan.

- Nismo na nivou na kojem bi trebali biti sa zapadnim Balkanom. Danas bismo trebali pokrenuti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ali ne mogu sakriti svoje razočarenje jer se stvari ne odvijaju u dobrom smjeru - rekao je Borrell.

Istakao je da se još jednom pokazalo da je jednoglasno donošenje odluka u EU veliki problem i da se ne može dozvoljavati da jedna zemlja mjesecima blokira donošenje odluka, misleći pritom na Bugarsku.

- Neophodno je raditi na jačoj i bržoj integraciji naroda zapadnog Balkana u naš rad i pozivati ih da učestvuju u našim raspravama - poručio je Borrell.

Samit, na kojem će učestvovati lideri država članica Evropske unije i država zapadnog Balkana, održava se uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona.

Samitu u Briselu prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo