12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

23.06.2022 / 10:47 Rat u Ukrajini - Njemački kancelar

Scholz: Maršalov plan za obnovu Ukrajine i status kandidata za članstvo u EU

Scholz: Maršalov plan za obnovu Ukrajine i status kandidata za članstvo u EU
Foto: Agencije
Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, da Evropska unija treba da se otvori i za druge zemlje, ali i da se zalaže za reformu Unije, prije svega kada je riječ o pravilima glasanja.

Scholz je uputio zahtjev da EU pređe na donošenje vanjskpolitičkih odluka kvalifikovanom većinom, što podrazumijeva ukidanje prava na veto pojedinačnih zemalja, ali malo je vjerovatno da će dobiti podršku Francuske i još nekih zemalja, piše Politico.

Govoreći pred zastupnicima u Bundestagu, uoči samita Evropskog vijeća koji je zakazan za danas i sutra, Scholz je rekao da će se odlučno zalagati da se i Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU i ukazao da takvo opredjeljenje nosi određene obaveze.

“Uložit ću sve napore u Evropskom vijeću da osiguram da cijela EU jednoglasno prihvati kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo”, najavio je njemački kancelar i predočio da “i EU također mora biti sposobna da primi nove članove”.

Scholz je ponovio da se zalaže za reforme u EU, prije svega za promjenu pravila glasanja kako bi se spriječilo da pojedinačne zemlje blokiraju odluke većine, posebno apostrofirajući vanjsku politiku kao oblast u kojoj je takva promjena nužna.

Nekoliko zemalja EU-a, uključujući Francusku, već je iznijelo primjedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima kao što je vanjska politika.

Scholz je pozvao da se usvoji Maršalov plan za obnovu Ukrajine nakon rata i najavio da će Njemačka insistirati na stvaranju “međunarodne ekspertske konferencije na visokom nivou” za koordinaciju napora za obnovu Ukrajine, prenosi Al Jazeera.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo