2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

23.06.2022 / 10:36 Politika - Predsjednik Evropskog vijeća

Michel: Zapadni Balkan je prioritet EU

Michel: Zapadni Balkan je prioritet EU
Foto: Charles Michel / Evropsko vijeće
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel istakao je danas, pred Samit EU, da se EU nalazi pred odlučujućim trenutkom, geopolitički važnim, pošto će biti donesene odluke u korist stabilnosti i prosperiteta.

Izrazio je uvjerenje da će na Samitu EU biti donesena odluka o statusu kandidata za Ukrajinu i Modlaviju, kao i jasna evropska perspektiva za te dvije zemlje i Gruziju.

- Imamo važan sastanak s liderima Zapadnog Balkana, i postoji želja da unesemo novu energiju u naš proces.

Imamo trenutno problem u Bugarskoj i pokušavamo da stavimo prijedloge na sto da bismo bili u mogućnosti da što prije otpočnemo pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To nam je sada glavni prioritet i učinit ćemo sve da u tome napredujemo - rekao je Michel novinarima.

Kazao je i da su svi napori koje je BiH preduzela na putu u EU imali pozitivne efekte na smanjenje tenzija i da će EU učiniti sve da institucije te zemlje budu funkcionalne, prenosi Tanjug.

- Ovaj samit je od geopolitičkog značaja, jer ćemo donijeti odluke u korist stabilnosti i prosperiteta. Zapadni Balkan je prioritet za nas i angažovat ćemo se da unesemo novu energiju u proces integracije - dodao je Michel.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo