8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.06.2022 / 08:48 Svijet - Podaci UN-a

Gotovo 2.000 kuća srušeno u razornom zemljotresu u Afganistanu

Gotovo 2.000 kuća srušeno u razornom zemljotresu u Afganistanu
Foto: Agencije
Mislimo da je gotovo 2.000 kuća uništeno, rekao je Alakbarov na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u Kabulu, i istakao da bi broj raseljenh mogao da bude mnogo veći od toga.

Gotovo 2.000 kuća uništeno je u snažnom zemljotresu koji je pogodio udaljenu oblast u Afganistanu gdje nedostatak mašina za uklanjanje ruševina usporava operacije spašavanja, rekao je koordinator UN-a za humanitarna pitanja u zemlji Ramiz Alakbarov.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres u saopštenju je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne da se podrže stotine porodica pogođenih ovom katastrofom u zemlji koja već pati od posljedica višegodišnjeg sukoba, ekonomskih teškoća i gladi.

- Mislimo da je gotovo 2.000 kuća uništeno - rekao je Alakbarov na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u Kabulu, i istakao da bi broj raseljenh mogao da bude mnogo veći od toga.

Naveo je da prosječna afganistanska porodica ima najmanje 7-8 članova, i da se dešava da više porodica živi pod istim krovom.

Zemljotres magnitude 5,9 pogodio je jučer izolovanu pograničnu zonu na jugoistoku Afganistana, a u njemu je stradalo najmanje 1.000 ljudi.

Alakbarov je rekao da su afganistanske vlasti poslale više od 50 kola hitne pomoći i četiri do pet helikoptera u provinciju Paktika da evakuišu povrijeđene i dale pomoć porodicama stradalih ljudi.

Ističe da nedostatak mašina za raščišćavanje ruševina remeti operacije. Rekao je da ni meteorološki uslovi nisu mnogo povoljni, da je padao snijeg u centru Afganistana, da se spustila temperatura i da pada kiša.

Afganistanske spasilačke službe dugo ograničene po broju ljudi i kapacitetima nisu sposobne same da se nose sa velikom prirodnom katastrofom, a teško je mobilisati međunarodnu pomoć pošto su nevladine organizacije i UN-ove agencije manje prisutne nego ranije od kada su talibani preuzeli vlast prošle godine, prenosi Beta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo