16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

23.06.2022 / 08:09 Rat u Ukrajini - Telefonski maraton

Zelenski zove šefove vlada: Ukrajina želi status kandidata

Zelenski zove šefove vlada: Ukrajina želi status kandidata
Foto: Volodimir Zelenski / Agencije
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da očekuje ključnu evropsku odluku te da očekuje odobrenje ukrajinske kandidature za Evropsku uniju.

U svom noćnom obraćanju dodao je da je razgovarao s 11 evropskih čelnika u, kako je nazvao, telefonskom maratonu za pozitivnu odluku o kandidaturi za Ukrajinu.

- Nastavljam ovaj maraton - moramo pružiti maksimalnu podršku našoj državi. Očekujemo ključnu evropsku odluku - rekao je Zelenski u noći na četvrtak.

Zahvalio je vodstvu Bugarske, Latvije, Grčke, Švedske, Estonije, Češke, Belgije, Austrije, Slovenije, Moldavije i Litvanije te pozvao čelnike da posjete njegovu razorenu zemlju.

Zelenski je naveo da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj.

- U Donbasu su konstantni masovni zračni i topnički udari. Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti - oni žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk - oni imaju za cilj pretvoriti sve te gradove u Mariupolj. Potpuno ih uništiti - kazao je Zelenski.

Dodao je da su ruske snage ispalile sedam projektila na Mikolajev, grad blizu Crnog mora - niko nije ubijen, ali je pet osoba ranjeno.

- Bilo je napada i u regiji Harkov. Ima žrtava. Bilo je napada na granicama Černjigovske i Sumske oblasti - dodao je.

Zelenski je opet apelirao da im se pošalje više teškog naoružanja.

- Zato više puta naglašavamo ubrzanje isporuke oružja Ukrajini - zaključio je Zelenski, prenosi Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo