2°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

23.06.2022 / 08:00 Politika - Brisel

Počinje samit lidera EU: Hoće li BiH dobiti uslovni status kandidata

Počinje samit lidera EU: Hoće li BiH dobiti uslovni status kandidata
Foto: Twitter

U Briselu danas počinje dvodnevni samit lidera Evropske unije.

Tamo će biti održan sastanak lidera EU i šest zemalja Zapadnog Balkana na kojem će se govoriti o EU integracijama i statusu ovih zemalja.

Planirano je da sastanak počne u 9.30, a oko podne će se obratiti predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Također, šefovi država i vlada EU održavaju svoj zasebni dvodnevni samit gdje će u centru pažnje biti odluka o dodjeli statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice. 

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, EU bi trebala ponuditi uslovni kandidatski status.

Na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana očekuje se rasprava o uslovima. Navodno, riječ je o četiri zakona iz Briselskog sporazuma: Zakonu o VSTV-u, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o sukobu interesa i Zakonu o sudovima. Ako budu usvojeni, BiH bi dobila status kandidata.

Podsjećamo, političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine.

Slovenija je zatražila da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što su podržale Hrvatska, Austrija, Mađarska i Poljska.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo