18°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

22.06.2022 / 17:03 Politika - Evropski parlament

Plenković: BiH ne bi smjela biti zadnji vagon na vlaku koji ide u EU

Plenković: BiH ne bi smjela biti zadnji vagon na vlaku koji ide u EU
Foto: Andrej Plenković / Agencije
Uvijek smo bili i za davanje statusa kandidata BiH jer smatramo da ova zemlja ne bi smjela biti zadnji vagon na vlaku Zapadnog Balkana koji ide prema EU. To bi bila povijesna nepravda.

Evropski put Hrvatske je priča o uspjehu, poručili su i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i predsjednik Evropske pučke stranke Manfred Weber, povodom posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Evropskom parlamentu u Briselu, gdje se obratio zastupnicima na plenarnoj sjednici.

U svom je govoru Plenković rekao kako Hrvati posebno dobro razumiju rusku agresiju na Ukrajinu jer je "Hrvatska također bila žrtva agresije, u to vrijeme velikosrpske politike Miloševićevog režima".

Dodao je kako postoje paralele i u ruskom negiranju samog identiteta Ukrajine i Ukrajinaca kao naroda, te u "gotovo nevjerovatnom narativu o denacifikaciji Ukrajine".

- Slično kao i u agresiji na Hrvatsku, i kad je riječ o identitetu i denacifikaciji - poručio je Plenković, prenosi Večernji list.

Govorio je i o BiH.

- Uvijek smo bili i za davanje statusa kandidata BiH jer smatramo da ova zemlja ne bi smjela biti zadnji vagon na vlaku Zapadnog Balkana koji ide prema EU. To bi bila povijesna nepravda.

Mi smo jedna država koja potiče članstvo BiH u EU. Želimo hitnu soluciju za promjenu Izbornog zakona koje bi omogućile pravedne izbore u BiH - naveo je Plenković, dodajući da ih svim srcem podupiru u evropskoj budućnosti.

- Ucjenjivanje je vrlo loša politika, mi smo bili žrtva ucjenjivanja prije ulaska u EU, to ne volimo. Uvijek zagovaramo dobre argumente i dogovor s partnerima.

Primijetio sam da su mnoge članice malo suzdržane. Ne znaju koja je matematika i kalkulacija glasanja u Vijeću - poručio je Plenković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo