14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

22.06.2022 / 14:50 Rat u Ukrajini - Zračno-desantna operacija

Francuski padobranci izveli iznenadnu vojnu vježbu u Estoniji

Francuski padobranci izveli iznenadnu vojnu vježbu u Estoniji
Foto: Agencije
Francuske oružane snage izvele su iznenadnu vojnu vježbu u Estoniji, rasporedivši više od 100 padobranaca u ovoj baltičkoj zemlji koja je susjedna Rusiji, saopćilo je danas francusko ministarstvo odbrane.

Zračno-desantna operacija izvedena u utorak navečer i nazvana Thunder Lynx "omogućila je, u vrlo kratkom roku, spuštanje oko 100 padobranaca" iz 11. zračno-desantne brigade Francuske "na područje koje osiguravaju estonski vojnici", navodi se u saopćenju.

Na brzinu isplanirana vježba u Estoniji, saveznici NATO-a, izvedena je kao čin "strateške solidarnosti" usred ruskog rata u Ukrajini, prenosi AFP.

Francuska je bila jedna od prvih zemalja koja je poslala svoje trupe na istočni bok Evrope nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Ona ima oko 500 vojnika raspoređenih u Rumuniji u sklopu NATO-ovih snaga za brzo reagovanje i ključni je igrač u jačanju NATO snaga na istočnom krilu alijanse od početka rata.

Francuska je u maju u Rumuniju rasporedila sistem protuvazdušne odbrane za koji je NATO rekao da "može da osigura zaštitu snagama koje djeluju u toj oblasti“.

Tokom nedavne posjete francuskim trupama stacioniranim u Rumuniji, francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je opredijeljenost svoje zemlje da "odbrani Evropu dok se ponovo vodi rat".


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo