10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

22.06.2022 / 14:23 Regija - Predsjednik RH

Milanović: Partizani su Hrvate stavili na ljepšu stranu povijesti

Milanović: Partizani su Hrvate stavili na ljepšu stranu povijesti
Foto: Zoran Milanović / Agencije
Na obilježavanju Dana antifašizma u Spomen-parku Brezovica kraj Siska istaknuta je važnost antifašizma i antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu za postojanje današnje Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je u govoru pohvalio što se obilježavanje Dana antifašističke borbe posljednje dvije godine, a što ranije nije bio slučaj, održava pod pokroviteljstvom vlade, prenosi Index.

To vidi kao dobar pokazatelj.

"Dakle, nije ovo iskorjenjivo i neće ovo tek tako nestati. Taj korijen je dubok, osjećaj, emocija jer to je sastavni dio hrvatskog puta, jedna od onih žila koje čine naš korijen", rekao je.

"Činjenica da smo ovdje na događaju koji je i dalje hrvatski državni praznik, koji se organizira pod pokroviteljstvom hrvatske vlade od prošle godine, govori da za antifašizam u Hrvatskoj opasnosti nema. Ali da bi on živio kao sjećanje, kao jedan lijep sentiment, treba raditi s mlađima kojih ovdje, nažalost, ima sve manje i manje. I to je prirodno. Da li zbog toga treba prosvjedovati, da li zbog toga nekoga prozivam - ne. To konstatiram", rekao je.

Dotaknuo se osnivanja pokreta i antifašističke borbe koju su pokrenuli komunisti te zločina koji su počinjeni nakon Drugog svjetskog rata, ali i činjenice da su neki od tadašnjih komunista kasnije sudjelovali u oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu, navevši posebno generala Janka Bobetka.

Milanović je istaknuo da je taj Prvi partizanski odred i pokret koji je iz njega izrastao "hrvatski narod stavio na onu mirniju, sigurniju, ljepšu stranu povijesti" te naglasio da su se tada "naši preci borili na strani dobra".

Referirajući se na osnivanje NDH, "zločinačkog projekta za koji je danas teško vjerovati da je ustvari postojao", Milanović je rekao kako činjenica da je već nakon tri mjeseca od njezina osnivanja formiran Prvi partizanski odred, sastavljen većinom od Hrvata, govori da Hrvati tu državu nisu prihvatili, i to zbog pokolja i masovnih egzekucija hrvatskih Srba i Židova.

U borbu protiv takve "potpuno sulude, ničim objašnjive politike", rekao je Milanović, krenuli su komunisti - uspješni hrabri i pametni ljudi koji su svojom borbom Hrvatskoj "u amanet, u posjed" donijeli hrvatsku Istru.

Upozorio je i da su se nakon Drugog svjetskog rata dogodili zločini. "Oni su činjenica. Dogodili su se nad Hrvatima, nad tada gubitničkom vojskom u povlačenju koja se nije htjela predati - bili su masovni. U njemu su sudjelovali i Srbi i hrvatski komunisti i to ne u malom broju. Ali još veći broj je bio onih koji su šutjeli o tome godinama. Šutjeli su – i Hebrang i Tuđman, naprosto zato jer je tako vrijeme bilo. Treba li ih zbog toga danas osuđivati – ne. Ne. Jer imam razumijevanje za to vrijeme, za njihovu mladost, ideale", poručio je.

Govor je zaključio porukom da je došlo vrijeme da se o nekim stvarima razgovara "s puno manje emocija, ali nikad hladno i bez ikakvih emocija, a s puno više razuma, hladnoće". "Jer nemamo se čega stidjeti, naš put je bio pravedan i isto tako uspješan. Živjeli i - ne fašizmu, sloboda narodu", poručio je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo