21°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

22.06.2022 / 13:30 Ekonomija - 350 izlagača

Gradačački sajam šljive od 24. do 27. avgusta

Gradačački sajam šljive od 24. do 27. avgusta
Foto: Fena
Četrdesetdeveti Sajam šljive u Gradačcu ove godine će biti održan od 24. do 27. augusta na lokalitetu sportske dvorane Skenderija u tom gradu, ali i sa manifestacijama na Kuli Husein kapetana Gradaščevića i jezeru Hazna.

Prvi Sajam šljive u Gradačcu održan je 1969. godine, a od 1987. godine je dobio prefiks međunarodnog.

- Četrdesetdeveti sajam šljive održat će se na oko 5.000 kvadratnih metara površine. Imat ćemo oko 350 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Podijeljen je, tako bih rekao, u tri sekcije: poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija te mehanizacija i oprema. Tokom 49. sajma šljive imat ćemo i petu po redu podsajamsku aktivnost, odnosno Međunarodni sajam pčelarstva - rekao je danas na konferenciji za medije direktor Turističke zajednice Grada Gradačca Ensar Mešanović.

Tokom održavanja sajma bit će upriličen koncert Latifa Moćevića i grupe Regina, a specijalni gost je Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

- Želimo da 49. sajam šljive bude bolji i uspješniji od prethodnih kako kvalitetom tako i sadržajem. Počeli smo 1969. godine, a 1996. godine smo faktički na ruševinama obnovili sajamske aktivnosti. Gradačac živi za sajam i ubijeđen sam da ćemo biti dobri domaćini - kazao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Emir Begić, čije ministarstvoje partner sajma, ističe kako su u Tuzlanskom kantonu izdvojeni rekordni iznosi za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, a za Gradačac je istakao kako su lideri u proizvodnji voća.

- Gradačačka šljiva je izvozni proizvod - ističe ministar Begić.

Direktor Turističke zajednice TK Miralem Mešković osvrnuo se na potencijalan razvoj ruralnog turizma na području Gradačca.

- Moramo vršiti kontinuiranu promociju turističkih potencijala, a sajamske aktivnosti su idealne za takve vrste aktivnosti - kazao je Mešković.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo