4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

21.06.2022 / 09:00 Ličnost dana - Predsjednik Slovenije

BORUT PAHOR - ZALAGANJE ZA BIH

BORUT PAHOR - ZALAGANJE ZA BIH
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Slovenije Borut Pahor na samitu Inicijative tri mora zatražio je od predsjednika država Evropske unije podršku da se Bosni i Hercegovini dodijeli bezuvjetni status kandidata.

Njegovu inicijativu podržao je predsjednik Poljske Andžej Duda.

- Predsjednik Slovenije Borut Pahor želi da podržimo napore BiH za dobijanje kandidatskog statusa u EU. Podržavamo status za BiH i dali smo pozitivan odgovor na molbu predsjednika Pahora. Naravno da je na Evropskom vijeću da odluči, ali ako BiH u budućnosti želi sarađivati sa članicama Inicijative tri mora, naravno da ćemo to pitanje onda i razmotriti - izjavio je Duda.

Inicijativu Boruta Pahora podržao je i premijer Mađarske Viktor Orban.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kojem poziva na brži proces proširenja na Zapadni Balkan.

Pahor je kazao kako smatra da Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata za članstvo bez uvjeta.

Pahor je u svom pismu podsjetio predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela na situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. U svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu i efekata rata na evropsku sigurnost, potvrđuje se važnost Evropske unije kao garanta sigurnosti i stabilnosti, napisao je .

“Iako iskreno podržavam sve napore da se Ukrajini i Moldaviji daju status kandidata, sve više sam zabrinut zbog situacije na Zapadnom Balkanu, za koji smo uvijek proglašavali evropsku perspektivu, ali koji se sve više udaljava”, dodao je.

On je istakao situaciju u Bosni i Hercegovini.

“U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Evropske unije i promjene u evropskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske unije“, pojasnio je.

Pahor smatra da je neophodno da BiH dobije status kandidata za članstvo bez uslova.

“Naravno da BiH treba ispuniti uslove, ali redoslijed bi trebao biti drugačiji – dakle prvo dodjela statusa kandidata, a zatim ispunjenje uslova”, dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo