6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

18.06.2022 / 20:25 Politika - Rusija

Objavljen stenogram razgovora Dodika i Putina

Objavljen stenogram razgovora Dodika i Putina
Foto: Agencije

Kremlj je na svojoj zvaničnoj stranici objavio stenogram razgovora člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem prvi čovjek Rusije izražava zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srpskom i Dodikom.

Njihov sastanak je održan na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

- Jako mi je drago što vas vidim. Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske i član Predsjedništva BiH. Hvala na dolasku na forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da vam je bilo korisno i interesantno. Nažalost, u sadašnjim uslovima s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji te odnose žele održati. A koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi - rekao je Putin Dodiku, te mu poželio dobrodošlicu.

Teška vremena

Dodik je, kako se navodi u saopćenju iz Kremlja, zahvalio Putinu na pozivu na forum, kao i na njegovim riječima podrške.

- Želim vam zahvaliti za sve što činite za nas. Danas je bio težak dan. Ovo su teška vremena, teški uslovi, a to ste, također, više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Mi pokušavamo provoditi svoju politiku bez uplitanja sa strane, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju - rekao je Dodik.

On se zahvalio Putinu što je što je Rusija omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine, dodajući kako ne može biti alternative ruskim energentima.

Dodik je, kako se ističe, upoznao Putina na razgovor sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, s kojim je dogovorena izgradnja gasovoda prema Republici Srpskoj.

Prate situaciju

- Potrebno je dovršiti neke proceduralne stvari vezane za ugovor između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi. Vaša preduzeća nastavljaju poslovati u Republici Srpskoj. Zarubežnjeft zadržava poslovanje. Nastavljamo raditi na razvoju naše saradnje u oblasti medicine. Mnogi vaši specijalisti dolaze u Banjaluku iz Sankt Peterburga. Fakulteti i univerziteti sarađuju – sve se, naravno, dobro razvija - naveo je Dodik.

On je još Putinu ukazao da Republika Srpska pomno prati situaciju oko Ukrajine i da razumije kontekst.

- Vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava ući u sve segmente. Živimo taj život više od 20 godina - naveo je Dodik.

On se osvrnuo i na imenovanje Kristijana Šmita (Christian Schmidt) na poziciju visokog predstavnika bez odluke Vijeća sigurnosti UN.

- Bez odluke Vijeća sigurnosti postavili su Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti, odbijamo priznati takvo stanje - naveo je Dodik.

Iz stenograma se vidi da je Dodik na kraju razgovora podsjetio Putina i na vojnu misiju Altea koja se svake godine obnavlja kroz Vijeće sigurnosti UN-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo